Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PROMUKLOST


Opis

Promuklost (disfonija) najčešća je smetnja glasa koja se očituje u promjeni visine, jakosti i boje, a nastaje zbog promjene na glasnicama. Glasnice su nabori sluznice razapeti između hrskavice grkljana. Grkljan leži u prednjem, gornjem dijelu vrata i građen je od hrskavice, te više skupina mišića pokrivenih sluznicom.

Osnovna zadaća mišića grkljana je disajna. Stezanjem i opuštanjem, mišići grkljana zatvaraju i otvaraju ulaz u dušnik, omogućujući ulazak zraka u pluća, čime sprječavaju ulazak hrane ili nekog drugog stranog tijela u dušnik. Mišići grkljana postupno su se razvili u izvođače zvuka, glasa, te su osim dišne funkcije dobili i govornu.

Mišići grkljana, prema potrebi, primiču ili odmiču glasnice prema sredini mijenjajući ujedno njihovu napetost i tvrdoću. Zahvaljujući tome što je grkljan živ organ, grlo može mijenjati ne samo jačinu i visinu zvuka nego i njegovu boju. Grkljanom stvoren zvuk, uz pomoć usana, je­zika, nosa i mekoga nepca, postaje izgovoren glas.

Grkljan je vratar dišnog sustava i prvi dolazi u dodir sa svim, više ili manje, štetnim tvarima koje zrakom ulaze u dišne puteve i pluća. Grkljan je vrlo osjetljiv i nema čovjeka koji nije promukao zbog toga što je glasnice suviše opteretio vikanjem, dužim govorom, pjevanjem ili nadražio pretjeranim pušenjem, boravkom u zadimljenim, hladnim ili pregrijanim prostorijama, boravkom u vlažnoj i hladnoj klimi.

Pijenje žestokih pića također oštećuje glasnice, pa se javlja promuklost. Poznata je promuklost kroničnih alkoholičara. Promjene glasa, pa i promuklost, mogu nastati na nervnoj bazi. Nakon uzrujavanja ili sukoba počinje se govoriti promuklim glasom.

Najčešći je uzrok promuklosti infekcija gornjih dišnih puteva virusima, naročito virusnom prehladom. Upale mogu izazvati i druge klice. Javlja se suhoća, osjećaj grebanja u grlu, lagana bol i promuklost. Tjelesna temperatura može se nešto povećati. U težim slučajevima može doći do potpunog gubitka glasa.

Promuklost nastaje i zbog naglog otoka glasnica preosjetljivih na neke tvari, npr. na hranu, lijekove, prašinu itd. Uz otok glasnica, koji uzrokuje promuklost, javljaju se i druge alergične promjene, najčešće na koži, u obliku crvenila, svrbeža i osipa. Uz promuklost postoji osjećaj stranoga tijela u grkljanu, pa se nerijetko javlja i kašalj.

Promuklost može biti uzrokovana paralizom živaca koji kontroliraju rad mišića odgovornih za stvaranje glasa. Uzroci mogu biti strume, tumori jednjaka i ždrijela, deformacija vratne kralješnice, krvarenja u mozak, upalne promjene i tumori u mozgu, zatim zarazne bolesti sifilisa, difterija, gripa, tifus i tetanus. Takva oštećenja mogu izazvati i neki otrovi, npr. atropin, arsen, olovo itd.

Promuklost može biti i prvi znak tumora grkljana. Na glasnicama se dosta često javljaju dobroćudni tumori, najčešće polipi, nazvani tako zbog izgleda. I zloćudni tumori grkljana dosta su česti, javljaju se pretežno kod muškaraca. Promuklost je najčešće prvi znak bolesti. Kako tumor raste promuklost je sve jače izražena. Postoji i nadražaj na kašalj, a u ispljuvku se može naći svježe krvi. Za uspješno liječenje važno je što hitnije postaviti dijagnozu bolesti. Neliječena bolest vodi u sigurnu smrt.

Zbog toga svaka promuklost koja traje duže od dva tjedna, naročito kod starijih osoba, smatra se sumnjivom na rak. Takav bolesnik mora se obavezno liječnički pregledati. Svaku kroničnu upalu grkljana i dušnika valja liječiti kako ne bi postale podloga za razvitak zloćudnog tumora. Od kronične upale do raka grkljana obično je dug put, ali su mnogi stradali zbog ravnodušnosti i potcenjivanja opasnosti.