Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ROGAČ (Ceratonia siliqua Caesalpinaceae)


Drugi nazivi: obični rogač, pitomi rogač, roščić, slatka korica

Podrijetlom je iz Palestine i Sirije, a prema biblijskom zapisu, rogačem se prehranjivao Ivan Krstitelj u pustinji, pa otud naziv "mahuna sv. Ivana". Krupno vazdazeleno stablo koje raste u područjima oko mediterana, doseže visinu i do dvadeset metara. Sitni crvenkasti cvjetovi bez latica, oblikuju svjetlucave cvatove. Plod je velika ljubičastosmeđa mahuna u čijoj se mesnatoj pulpi nalazi osam do dvanaest sjemenki.


Dijelovi za upotrebu


Mahuna i sjemenke

- Sjeme se namače da bi omekšalo, a zatim se uklanja vanjski sloj i vade klice
- Ostatak, bjelančevina ili albumen, melje se za dobivanje rogačeve smole
- Rogačevo brašno dobiva se sušenjem i mljevenjem pulpe iz mahune


Sastojci

Rogač je uglavnom sastavljen od šećera i trjeslovina. Gotovo devedeset posto mahune se sastoji od tvari na bazi šećera i topivih vlakana. Rogač je, također, bogat sluzima, koje smiruju upaljenu sluznicu. Pulpa iz mahuna ima visok postotak topivih šećera, a bogata je i trjeslovinama.


Upotreba u liječenju

Pripravci od rogača upotrebljavaju se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice. Rogačevo se brašno miješa sa sjemenkama suncokreta i rižinim brašnom da bi se dobilo dovoljno blag pripravak, koji može liječiti proljev kod male djece. Pokusi u Belgiji provedeni 1989. godine, otkrili su da se djeca koja pate od proljeva puno brže oporavljaju kad im se daje prašak napravljen od mahune rogača. Razlog su vjerojatno trjeslovine, koji ne samo da isključuju djelovanje otrova, nego i sprječavaju razvoj bakterija.

U turskoj bolničkoj studiji iz 1998. godine tvrdi se da sok od mahuna rogača blagotvorno djeluje u suzbijanju proljeva kod djece. Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola su također upotrebljavani za liječenje od povraćanja i to u blagim preparatima koji odgovaraju djeci i trudnicama. Rogačeva smola se upotrebljava kao dijetna hrana, te kao nadomjestak za čokoladu. Ona nadomješta hranjive tvari, pa time čini hranu snažnom, ali ne i masnijom. Istraživanje objavljeno 2002. godine pokazuje da rogač može poboljšati razinu lipida kod osoba s prekomjernom težinom.


Uzgoj

Na otvorenom se rogač može uzgajati jedino u toplim uvjetima mediteranske klime. Dobro podnosi suho tlo.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje proljeva
- Rogačevo brašno: Uzmite dvadeset do trideset grama na dan, pomiješajte s mlakom vodom ili mlijekom, da biste izbjegli nadraženost grla dodajte u mješavinu žličicu brašna, prije liječenja djeteta oboljelog od proljeva posavjetujte se s liječnikom

Za liječenje povraćanja
- Rogačeva smola (samo za odrasle osobe): Stavite jednu čajnu žličicu smole u čašu s vodom, popijte navečer


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Prije liječenja djece posavjetujte se s liječnikom
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave u upotrebi terapijskih doza preparata na temelju rogača