Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ROSIKA (Drosera rotundifolia Droseraceae)


Drugi nazivi: okruglolisna rosika, rosna trava

Mala vodena biljka koja se može naći tijekom ljeta na vlažnim i tresetnim područjima. Rosika jede insekte. Njezini listovi leže na tlu prekriveni finim, crvenim ljepljivim dlačicama koje hvataju insekte. Svaka dlačica ima na svom vrhu malu nakupinu tekućine poput kapi rose, pa joj otuda i dolazi narodno ime.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka

- Rosika se bere u doba cvatnje od lipnja do rujna
- Može se upotrebljavati svježa, a može se i osušiti i usitniti u prašak, te upotrebljavati za pripravljanje oparaka i tinktura
- Rosika se često upotrebljava zajedno s drugim biljkama koje smiruju kašalj


Sastojci

Rosika sadržava naftakinone, osobito plumbagin, spoj koji ima protubakterijsko i antispazmatsko djelovanje, te sluzi koje smiruju upaljene sluznice.


Upotreba u liječenju

Rosika se već odavno upotrebljava u tradicionalnoj europskoj medicini za liječenje suhog kašlja i bolesti pluća. Glavni aktivni sastojak rosike je spoj nazvan plumbagin koji ima antispazmatski učinak, osobito u dišnom i crijevnom traktu. Taj je učinak otkrilo švicarsko istraživanje provedeno 1993. godine.

Biljka je učinkovita kao sredstvo za iskašljavanje i smirenje kašlja, pa se zbog toga koristi za liječenje bolesti dišnog trakta, kao što su bronhitis, hripavac, suhi, dražeći i nervozni kašalj, te drugih stanja koja uzrokuju izlučivanje guste sluzi. Često se kombinira sa sirupima koji sadržavaju druge biljke za liječenje kašlja, npr. majčinu dušicu.

Učinkovitost rosike u liječenju plućnih infekcija pojačava činjenica da plumbagin sprječava razmnožavanje klica kao što su streptokoki, stafilokoki i pneumokoki, te još nekih drugih štetnih organizama. U vanjskoj upotrebi se koristi čisti sok od sirove neobrađene biljke kao vrlo učinkovito sredstvo protiv bradavica.


Uzgoj

Rosika se može uzgojiti iz sjemena. Treba je posijati u mokri treset na izrazito sunčanom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bronhitisa, suhog, dražećeg kašlja i hripavca
- Oparak: Stavite jedan do dva grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri šalice na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bradavica
- Svježi sok: Stavljajte izravno na bradavicu jednom do dva puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte preparate rosike za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne uzimajte preparate rosike na prazan želudac
- Rosika može izazvati mučninu i krvavi proljev
- Rosika može nadražiti kožu i sluznicu
- Rosika najčešće nema štetne popratne pojave kad se upotrebljava zajedno s drugim biljkama