Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

RUNJIKA OBIČNA (Hieracium pilosella (Pilosella officinarum) Asteraceae/Compositae)


Drugi nazivi: mala runjika, kosmatica, ovčja brada

Ta sitna zeljasta biljka puzajućih stabljika često se susrete na području Europe, sjeverne Afrike i Azije. Njezini izduženi ovalni listovi prekriveni su bijelim dlačicama i oblikuju rozetu u podnožju biljke. Od svibnja do rujna obična runjika cvate cvjetovima koji se nalaze na vrhovima stabljika, a slični su onima u maslačka.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka

- Biljka se bere neposredno nakon cvatnje, veže se u snopove i ostavi da se osuši na otvorenom mjestu
- Obična runjika se upotrebljava za pripremanje oparaka, prašaka i suhih ili tekućih ekstrakata, a može se naći u mnogim farmaceutskim proizvodima


Sastojci

Svi dijelovi biljke sadržavaju umbeliferon, to je kumarin koji ima antibiotički učinak, zatim flavonoide koji djeluju dijuretički, te fenole, tvari s antiseptičkim i protuupalnim djelovanjem.


Upotreba u liječenju

Francuska istraživanja provedena 1999. godine pokazala su dijuretičke učinke flavonoida obične runjike. Budući da oni mogu pomoći organizmu u uklanjanju suvišnih tekućina i otpadnih tvari, biljka predstavlja učinkovit lijek protiv oticanja uzrokovanog zadržavanjem vode, osobito u nogama i donjim dijelovima tijela. Smatra se da obična runjika posjeduje protuupalna i antispazmatska svojstva. Ponekad se stavlja na rane te upotrebljava u liječenju tegoba s disanjem koje se pojavljuju kod astme i bronhitisa, a također se primjenjuje za suzbijanje upala bubrega i mokraćnog sustava.

Umbeliferon je poznat po tome što potiče protok žuči iz žučnog mjehura, pomažući održavanju zdravog probavnog sustava, a istraživanja su pokazala da ima i antibiotički učinak. Američki znanstvenici su 1993. godine otkrili da umbeliferon, kao i ostali derivati kumarina, može pomoći u borbi protiv HIV-a, a smatra se da bi se te sposobnosti mogle iskoristiti i za borbu protiv drugih virusnih infekcija.


Uzgoj

Obična runjika se može uzgojiti iz sjemena u proljeće. Biljka dobro uspijeva u gotovo svakom tipu dobro dreniranog tla na sunčanom ili lagano zasjenjenom mjestu. Uzgajajte runjiku u neuređenom dijelu vrtnog prostora.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje zadržavanja vode i oticanja u donjim dijelovima tijela
- Oparak: Stavite pet do deset grama sušene biljke u litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte jednu šalicu ujutro i jednu oko podne
- Kapsule (200 mg suhog ekstrakta): Uzimajte dvije kapsule ujutro i dvije sredinom dana
- Tekući ekstrakt: Uzimajte trideset kapi razrijeđenih u čaši vode tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne prekoračujte preporučene količine preparata od obične runjike
- Ni nakon dugotrajnije upotrebe nisu zabilježeni nikakvi štetni popratni učinci