Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

RUŽA DIVLJA (Rosa canina Rosaceae)


Drugi nazivi: pasja ruža, šipkovina, šepurina, šipkova ruža

Ta grmolika ruža divlje raste u gotovo svim dijelovima svijeta s umjerenom klimom. Biljka doseže visinu od jednog do tri metra. Od svibnja do početka srpnja donosi na trnovitim granama lijepe ružičaste ili bjelkaste cvjetove. Kad latice otpadnu, cvjetište počinje dozrijevati, postaje mesnato i poprima crvenu boju. Stvara se plod, šipak, a u njegovu se sočnom dijelu nalaze sjemenke.


Dijelovi za upotrebu


Šipak

- Zreli šipci beru se od lipnja do rujna, zatim se suše i drobe u sitnije dijelove ili se melju u prašak
- Bilo drobljen ili u prahu, šipak se upotrebljava za pravljenje oparaka, uvaraka, tinktura ili suhih ekstrakata
- Divlja se ruža često kombinira s drugim biljkama, npr. s koprivom i pupavicom


Sastojci

Šipak je pun vitamina C i B2, a sadržava i znatne količine pektina, nekih organskih kiselina, posebno jabučne i limunske kiseline, te trjeslovina. Također se u njemu nalaze proantocijanidini koji djeluju kao zaštitni antioksidans.


Upotreba u liječenju

Budući da šipak ima toliko vitamina C, pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje i mogu pomoći u jačanju imuniteta tijela. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, jačaju otpornost na infekcije, poput prehlade ili gripe. Trjeslovine imaju sposobnost stezanja što olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom.

S druge strane, pektini i organske kiseline imaju dijuretički učinak, a organske kiseline pomažu u poticanju izlučivanja probavnih sokova ublažavajući gastritis. Nedavna su istraživanja ukazala na činjenicu da bi šipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobava zahvaćenih artritisom.


Uzgoj

Divlja ruža se može uzgojiti iz reznica u vlažnom i dobro dreniranom tlu bogatom hranjivim sastojcima. Najbolje je odabrati neutralnu ili blago kiselu zemlju. Toj je biljci potrebno sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje prehlada, gripe, nedostatka vitamina C i općeg osjećaja umora
- Oparak: Stavite dva grama zdrobljenih šipaka u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri do četiri šalice na dan
- Kapsule (50-200 mg suhog ekstrakta): Uzimajte jednu do dvije kapsule s vodom tri puta na dan prije obroka
- Tinktura: Stavite trideset kapi u čašu vode, uzimajte tri puta na dan prije jela

Za liječenje proljeva
- Uvarak: Stavite trideset do pedeset grama zdrobljenih šipaka u litru kipuće vode, kuhajte na laganoj vatri pet minuta, ostavite da odstoji petnaest minuta, procijedite, redovno uzimajte posebno za vrijeme doručka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke divlje ruže za vrijeme trudnoće i dojenja