Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

RUŽMARIN (Rosmarinus officinalis Lamiaceae)


Drugi nazivi: ljekoviti ružmarin, rusmarin, zimorad

Još od srednjeg vijeka ružmarin je simbol ljubavi i vjernosti, pa se često nosio na odjeći za vjenčanje. To je gusti i aromatični, vazdazeleni grm koji raste diljem mediteranskog područja. Cvatovi blijedoplavih ili ljubičastih cvjetova otvaraju se u svibnju i lipnju. Ružmarin je bogat eteričnim uljem koje je sastavni dio kolonjske vodice.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi i listovi

- Cvjetovi se beru dok su u punom cvatu, pa se zatim osuše
- Vazdazeleni listovi se mogu brati u bilo kojem dijelu godine
- Listovi se opare pa osuše
- Ružmarin se upotrebljava za pripremanje oparaka, tinktura, te kao eterično ulje


Sastojci

Ružmarin sadržava mnogabrojne aktivne sastojke. Njegovi flavonoidi djeluju poticajno i kao antioksidansi, a fenoli, osobito ružmarinska kiselina, djeluju antiseptički i smanjuju upalne procese. Trjeslovine imaju stezajuće djelovanje i suzbijaju infekcije, a rosmaricin ima poticajni i analgetički učinak. Hlapljivo ulje ima oštar poticajni miris, te nekoliko aktivnih spojeva, ponajprije cineol i kamfor.


Upotreba u liječenju

Flavonoidi ružmarina potiču cirkulaciju, jačaju kapilare i poboljšavaju protok krvi u venama, što objašnjava tradicionalnu upotrebu ružmarina za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje, te za poticanje rasta kose. Ružmarin djeluje smirujuće na probavu, pa se propisuje za smetnje u crijevima kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor.

Pokusi na životinjama provedeni 1987. godine, otkrili su da ekstrakt ružmarina pojačava protok žuči, što je važno u probavljanju masti. Drugo istraživanje objavljeno 1995. godine, otkrilo je da je biljka dijuretik, te oslobađa jetru od otrovnih tvari. Ružmarin je učinkovito protuupalno sredstvo. Ima antibakterijsko svojstvo i povoljno djeluje na iskašljavanje, pa se može upotrebljavati u liječenju infekcija bronhija, uha, nosa i grla. Osim toga biljka je učinkovito sredstvo za jačanje osobama koje pate od općeg umora.

Za vanjsku upotrebu ulje ružmarina se razblažuje s neutralnim uljem, kao što je to suncokretovo ulje, pa se upotrebljava za utrljavanje kod bolova u mišićima, išijasa i reumatskih bolova i upala. Oparak dodan u vodu za kupanje pomaže ublažavanju reumatizma. Ekstrakt ružmarina potiče cirkulaciju na tjemenu, pa se nanosi na kožu tjemena kao sredstvo za sprječavanje preranog ćelavljenja. Osim toga, njegovo antiseptičko i stezajuće svojstvo čini ga učinkovitim u liječenju peruti.


Uzgoj

Ružmarin se jednostavno može uzgojiti iz reznica. Kad se ukorijene, presadite reznice na toplo zaklonjeno mjesto u dobro dreniranu pjeskovitu zemlju.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji, grčeva u želucu, nateknuća, zatvora, te infekcija bronhija, uha, nosa i grla
- Oparak: Stavite dva do četiri grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, pijte tri šalice na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje reumatizma
- Oparak: Stavite pedeset grama biljke u malo kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji pola sata, pa dodajte u vodu za kupanje
- Eterično ulje: Razrijedite tako da stavljate tri kapi na 10 ml temeljnog ulja, masirajte bolne zglobove


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte ružmarin za vrijeme trudnoće i dojenja osim onoliko koliko ga se normalno troši u pripremi hrane
- Nemojte davati pripravke ružmarina djeci
- Ne upotrebljavajte eterično ulje ružmarina za unutarnju upotrebu