Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SAPONINI


Opis

Saponini su triterpenski i steroidni glikozidi koji se u vodenoj otopini pjene poput sapuna. Pri hidrolizi s kiselinama ili enzimima razlažu se na aglikon sapogenin i šećer. Rasprostranjeni su u brojnim biljnim vrstama. Njihovo fungicidno djelovanje, kojim biljke štite od plijesni, vjerojatan je uzrok njihove općenite rasprostranjenosti.

Triterpenski saponini česti su kod brojnih porodica dvosupnica. Steroidne saponine nalazimo kod suptropskih i tropskih jednosupnica, a kod dvosupnica samo u pustikari (Digitalis) i piskavici (Trigonella).

bog specifične građe molekula s izrazito hidrofilnim i hidrofobnim dijelom, saponini smanjuju površinsku napetost heterogenih sustava. Posljedice su pjenjenje, emulgiranje i dispergiranje. Više se ne koriste kao sredstva za pranje.

Sapun iz sjemena divljeg kestena nekoć se koristio za pranje osjetljivih tkanina od svile i vune. Danas saponine koristimo u prehrambenoj industriji i kozmetici kao emulgatore i stabilizatore.

Saponini djeluju hemolitički, vežu se za proteine i lipide staničnih membrana eritrocita, te ih oštećuju tako da iz krvnih tjelešaca izlazi hemoglobin. Zbog hemolitičkog djelovanja nikada ih ne koristimo intravenozno. Iznimka je escin, saponinski kompleks iz divljeg kestena. Pri unutarnjoj upotrebi organizam saponine gotovo ne resorbira, ali se valja točno pridržavati preporučenih količina.

Farmakološko djelovanje saponina je višestruko. Olakšavaju iskašljavanje jer razrjeđuju gustu sluz, a istodobno podražuju sluznice pri čemu refleksno dolazi do povećanja produkcije sekreta iz žlijezda, kako u bronhijima tako i u probavnom traktu.

Zbog podražavanja bubrežnog epitela pospješuju izlučivanje mokraće, a istodobno povećavaju dijuretički učinak raznih flavonoida. Već je dugo poznato antibiotičko, antimikotičko i antivirusno djelovanje saponina, a osobito triterpenskih saponina iz sapunike, divizme i krivičice.

Saponini divljeg kestena i veprine sprječavaju nakupljanje tekućine u organizmu i djeluju na venozno ožilje. Saponini glatkog sladića djeluju protiv upala slično kao kortikoidi, te djeluju kod virusnih oboljenja, osobito kod kroničnog hepatitisa. Saponini iz bršljana olakšavaju iskašljavanje i umiruju bronhijalne grčeve.