Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ŠAFRAN (Crocus sativus Iridaceae)


Drugi nazivi: vrtni podlesak

Šafran je podrijetlom iz Indije i istočnog dijela mediteranskog područja. Da bi se dobilo oko 500 grama šafrana, potrebno je ručno ubrati oko 75000 cvjetova, pa je to razlog što je šafran vrlo skup. Njegovo ime dolazi od arapske riječi "zafran", što znati žut.


Dijelovi za upotrebu


Njuška na tučku cvijeta

- Stigme se skupljaju u jesen kad su cvjetovi u punom cvatu
- Uhvate se palcem i kažiprstom i odvoje od cvijeta, što je vrlo osjetljiv i spor posao
- Nakon sušenja upotrebljavaju se cijele kao začin ili zdrobljene u prašak
- Od ekstrakta se zatim pripremaju tinkture, sirupi i gelovi koji služe za ljekovite svrhe
- Šafran se može upotrebljavati samo jednu godinu


Sastojci

Šafran sadržava gorku tvar koja se naziva pikrokrocin, a potiče tek i pomaže probavi. Eterično ulje biljke je bogato safranalom, spojem koji daje šafranu njegovu karakterističnu aromu, te vjerojatno daje biljci umirujući učinak. Stigme sadržavaju žute i crvene karotenoidne pigmente, poznate kao krocin i genciobios koji djeluju kao antioksidansi.


Upotreba u liječenju

Stoljećima se šafran upotrebljavao u pripremi hrane i to iz dva razloga: zbog jarke narančastožute boje, te zbog jakog i prodornog okusa i mirisa. Stari Grci, Egipćani i Rimljani cijenili su šafran kao afrodizijak. Međutim, visoka cijena tog začina bila je razlog što se rijetko upotrebljavao kao prirodni lijek.

Šafran se tradicionalno upotrebljavao za liječenje zubobolje kod djece, a vjerovalo se i da regulira menstruaciju i pomaže začeću. Pripisuje mu se i učinkovitost u liječenju kolika i niskog krvnog tlaka. Šafran se propisuje kod pojava nervoze, pa se vjeruje da djeluje i kao umirujuće sredstvo. Ta svojstva šafrana do sada nisu potvrđena eksperimentima, no istraživanje provedeno u Iranu 2002. godine, otkrilo je da ekstrakt šafrana djeluje protuupalno, te kao sredstvo protiv bolova.

Istraživači su ispitivali djelovanje šafrana kao antioksidansa u borbi protiv raka. Španjolski su znanstvenici 1996. godine otkrili da šafran sprječava rast stanica tumora kod ljudi, a to su djelovanje pripisali karotenoidu krocinu. Daljnja istraživanja su pokazala da krocin sprječava razvoj raka debelog crijeva. To bi otkriće moglo otvoriti novo razdoblje upotrebe šafrana za medicinske svrhe.


Uzgoj

Posadite lukovice tijekom ljeta u dobro dreniranu zemlju. Šafran voli puno sunca i toplo okruženje.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji
- Tinktura (1:5 u 60% alkohola): Uzimajte pet do petnaest kapi s vodom tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke šafrana za vrijeme trudnoće i dojenja
- Velike količine šafrana su otrovne i mogu oštetiti bubrege i središnji nervni sustav