Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SANTAL-DRVO (Santalum album Santalaceae)


To se nisko stablo uglavnom uzgaja u Indiji, a od njega se dobiva dragocjeno ulje koje se upotrebljava u proizvodnji parfema i sapuna. Ulje se odavno upotrebljavalo za osvježavanje i čišćenje zraka u kućama i mjestima za vjerske obrede. Kad se zapali kao prutić za kađenje ili kao ulje, ispušta ugodan umirujući miris. Drvo tog stabla, sandalovina, je cijenjeno u rezbarstvu.


Dijelovi za upotrebu


Srčika debla

- Srednji dio debla žućkaste je boje i ima nježan, jedva zamjetan miris
- Može se skupljati u bilo koje doba godine, no ipak je to najbolje obaviti tijekom ljeta
- Prašak od santal-drva se upotrebljava u industriji parfema, te za pripremanje kapsula, oparaka, uvaraka i ekstrakata koji se upotrebljavaju u aromaterapiji
- Eterično ulje tog stabla je sastavni dio mnogih krema i melema


Sastojci

Santal-drvo sadržava pigment nazvan santalen koji daje stablu crvenu boju. Eterično ulje je bogato terpenima, posebno santalolom koji biljci daje ugodnu aromu, te za koji se drži da ima umirujuća svojstva. Santal-drvo sadržava i smolu koja djeluje antiseptički i protugljivično, te jača imunološki sustav. Trjeslovine ove biljke djeluju kao antioksidansi, a posjeduju i protuupalna, te antibakterijska svojstva.


Upotreba u liječenju

Eterično ulje santal-drva dugo se upotrebljavalo kao lijek za gonoreju, cistitis i druge infekcije mokraćnog trakta. Takoder, često se propisivalo za liječenje kožnih bolesti i akni. Sljedbenici tradicionalne kineske medicine upotrebljavaju sandalovo ulje kao sredstvo za smirenje. Danas se za liječenje velike većine spolnih i urinarnih infekcija upotrebljavaju antibiotici. Ipak, moderni liječnici travama još uvijek propisuju santal-drvo kao dijuretik protiv zadržavanja vode u organizmu, te naticanja u donjim dijelovima nogu. Kineski ga liječnici travama upotrebljavaju za smirivanje bolova kod zubobolje, upale desni, probavnih problema i migrene.

Japanska istraživanja objavljena 2000. godine, otkrila su da terpen santalol djeluje kod miševa kao sredstvo za smirivanje bolova. Vjeruje se da uklanja bolove u crijevima i prsima. Za miris santal-drva vjeruje se da smiruje duh, pa se često upotrebljava u budističkim samostanima kao pomoć kod meditacije. U iste se svrhe upotrebljava i u nekim samostanskim zajednicama u Velikoj Britaniji.

Santal-drvo bi moglo djelovati i u borbi protiv raka. Američko istraživanje provedeno 1997. godine, ukazalo je na činjenicu da sandalovo ulje usporava razvoj tumora kože. Također, ovo ulje sprječava razmnožavanje virusa. Laboratorijski pokus proveden u Argentini 1999. godine, pokazao je da djeluje na virus koji uzrokuje herpes na spolnim organima i usnicama.


Uzgoj

Vrlo se rijetko uzgaja u područjima izvan tropskog klimatskog pojasa. Parazit je i treba imati u blizini "drvo domaćina" kako bi njegovo korijenje imalo odakle crpiti hranu. Voli lagano zasjenjeno mjesto i vlažnu, dobro dreniranu, hranjivu zemlju.


Priprema i doziranje


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolova u crijevima i prsima
- Eterično ulje: Stavite tri kapi u 10 ml temeljnog ulja i umasirajte na oboljelo mjesto

Za liječenje infekcija kože
- Eterično ulje: Razrijedite nekoliko kapi u 180 ml vode i nanosite na oboljela mjesta tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte sandalovo eterično ulje za vrijeme trudnoće i dojenja
- Osobe sa smetnjama u radu bubrega i djeca ne bi trebala upotrebljavati eterično ulje
- Ne upotrebljavajte sandalovo eterično ulje za unutarnju upotrebu, osim ako je to savjetovao liječnik, ali i tada ne duže od šest tjedana