Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ŠIZANDRA (Schisandra chinensis Schisandraceae)


Ta drvenasta penjačica podrijetlom je iz sjeveroistočnih dijelova Kine. Mirisni ružičasti cvjetovi rađaju sitne crvene bobice, poznate u kineskoj biljnoj medicini kao "plod s pet okusa". Tih pet okusa odgovara glavnim organima ljudskog organizma: kiseo - jetri, gorak - srcu, sladak - slezeni, ljut - plućima i slan - bubrezima.


Dijelovi za upotrebu


Bobice

- Bobice se beru u jesen kad sazriju
- Suše se i upotrebljavaju za pripravljanje prašaka, suhih ekstrakata i tinktura


Sastojci

Šizandra sadržava eterična ulja, fenole i lignane. Aktivni sastojci su svi derivati lignana. Vjeruje se da oni pomažu u zaštiti od raka prostate, debelog crijeva i dojke.


Upotreba u liječenju

Šizandru tradicionalno cijene kineske žene kao sredstvo za jačanje i za pomlađivanje. Nedavna su istraživanja dala naslutiti da bi bobice šizandre mogle imati važan zaštitni učinak protiv nekih vrsta raka, te da djeluju na ozdravljenje i čišćenje jetre. Znanstvenici su usredotočeni na ispitivanje djelovanja lignana. Za lignane se često pojednostavnjeno vjeruje da su samo tip vlakana, no oni su ujedno i fitoestrogeni, dakle, biljni sastojci s djelovanjem sličnim estrogenu te sa svojstvima za borbu protiv raka. Japanski su znanstvenici 1992. godine ustanovili da lignan izdvojen iz šizandre štiti od upale i kemijski izazvanog razvoja tumora.

Šizandra potiče obnavljanje jetre i njezino oslabađanje od otrovnih tvari. Kineski su znanstvenici 2002. godine otkrili da šizandra štiti od oksidacije lipida u jetri. Također su uočili da ekstrakt šizandre jača koncentraciju i može biti koristan za poboljšanje pamćenja. Uz već spomenuto, ta biljka jača i ubrzava reflekse, te povećava djelotvornost kod testova povezanih sa stresom. Šizandra ima sveobuhvatni zašitni učinak na stanice i mišiće organizma, a pomaže i u snižavanju razine kolesterola u krvi.


Uzgoj

Ako želite imati bobice, morate nabaviti ženske i muške biljke. Šizandra bolje uspijeva u bogatoj, dobro dreniranoj, vlažnoj zemlji. Idealno je mjesto kad joj je korijenje u hladu, a vrh na suncu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje visoke razine kolesterola u krvi
Za zaštitu stanica i mišića u organizmu
- Prašak: Uzimajte tri do devet grama na dan razdijeljeno u manje doze
- Suhi ekstrakt: Uzimajte jedan do tri grama na dan razdijeljenih na tri ili šest doza
- Tinktura: Stavite dvadeset do četrdeset kapi u čašu vode, uzimajte tu dozu tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte preparate šizandre za vrijeme trudnoće i dojenja
- Budući da biljka liječi ozbiljne bolesti prije upotrebe savjetujte se s liječnikom
- Do sada nisu zabilježene nikakve štetne popratne pojave