Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SLJEZ BIJELI (Althea officinalis Malvaceae)


Drugi nazivi: obični bijeli sljez, pitomi bijeli sljez, sljezovina

Ta se biljka može naći u vlažnim predjelima diljem Europe. Naraste do visine od jednog metra. Stabljike i veliki listovi prekriveni su dlačicama, što biljci daje baršunast izgled. U kasno ljeto nakratko se pojavljuju nježni ružičastobijeli cvjetovi koji zatim rađaju plosnate okrugle plodove. Medutim, ljekoviti bijeli sljez najviše se cijeni zbog svojega debelog, bijelog, vlaknastog korijenja koje su stari Rimljani cijenili kao delikatesu.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje i cvjetovi

- Korijenje se iskopava u jesen, i to dvije godine nakon početka uzgoja, zatim se suše i upotrebljavaju za pripremanje oparaka, prašaka, ekstrakata i sirupa
- Listovi se ponekad beru ljeti, a upotrebljavaju se za pripremanje oparaka


Sastojci

Sluzi čine velik dio korijenja te biljke. Također su prisutne neke fenolne kiseline i flavonoidi.


Upotreba u liječenju

Ljekoviti bijeli sljez dobro je poznat po svojim umirujućim i protuupalnim svojstvima, pa se često propisuje za smirivanje suhog kašlja i liječenje drugih bolesti dišnog trakta, kao što su upala grla i bronhitis. Također, u vanjskoj upotrebi, kad se stavlja kao oblog, vrlo je učinkovit u liječenju žvala, nadraženog zubnog mesa, čireva, akni i opeklina.

Pokusi su pokazali da zbog visoke razine sluzi u korijenju bijelog sljeza ta biljka ima sposobnost smanjivanja upalnih procesa. Druga su istraživanja potvrdila antiseptičko djelovanje bijelog sljeza, te njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija poticanjem rada imunološkog sustava u organizmu.

Osim ljekovitih svojstava bijelog sljeza, ništa manje nisu važna nedavna japanska otkrića o mogućem izbjeljujućem učinku na kožu. Ta bi činjenica mogla biti zanimljiva industriji kozmetičkih preparata, koja je i do sada upotrebljavala bijeli sljez u kremama za vlaženje kože, zbog njegovih svojstava da omekšava i smiruje kožu.


Uzgoj

Ljekoviti bijeli sljez može se uzgojiti iz sjemena. Posijte sjeme u proljeće u gotovo bilo koji tip vlažne zemlje na mjestu do kojeg dopire mnogo sunca.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje kašlja uzrokovanog upalom grla ili bronhitisom
- Oparak: Stavite dva do tri grama suhog korijenja u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije do tri šalice na dan
- Prašak, suhi ekstrakt: Uzimajte šest grama na dan
- Tekući ekstrakt (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 2 do 5 ml tri puta dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje upala usne šupljine, nadraženog zubnog mesa, čireva i akni
- Oblog: Napravite oparak, stavite ga na oblog i nanosite na oboljela mjesta prema potrebi i više puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Bijeli sljez može postati otrovan ako se kombinira s tvarima kao što su alkohol, trjeslovine i željezo
- Ljekoviti bijeli sljez smanjuje razinu šećera u krvi
- Ako uzimate druge lijekove prije uzimanja bijelog sljeza posavjetujte se s liječnikom