Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SPORIŠ (Verbena officinalis Verbenaceae)


Drugi nazivi: ljekoviti sporiš, divlja verbena, čvrstac, ljutovnica, željezarka

Sporiš je zeljasta trajnica, koja se može naći uz seoske puteve i na pašnjacima diljem Europe i dijelova Azije, naraste u visinu od trideset do sedamdeset centimetara. Stari Grci i Kelti pripisivali su joj magične moći. Na uspravnim razgranatim stabljikama nalaze se nasuprotno postavljeni parovi urezanih ovalnih listova. Dugački vitki cvatovi blijedoljubičastih cvjetova pojavljuju se na vrhovima stabljika u srpnju i kolovozu.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi i listovi

- Nadzemni dijelovi beru se u srpnju kad je biljka u cvatu
- Sporiš se mora odmah osušiti da bi se očuvala snaga i djelotvornost njegovih sastojaka, a uglavnom se upotrebljava za pripravljanje oparaka i tinktura


Sastojci

Cvjetovi i stabljike te biljke sadržavaju iridoidne glikozide, osobito verbenalin i aukubin, za koje se zna da imaju protuupalna i antispazmatska svojstva.


Upotreba u liječenju

Stoljećima se sporiš upotrebljavao za liječenje raznih infekcija, međutim, tek su nedavna istraživanja u Indiji otkrila da njegovi ekstrakti imaju sposobnost ublažavanja, liječenja i opuštanja. Biljka može liječiti stanja kao što su opekline od sunca, nadražaji kože od pelena i ispucalu kožu. Kod unutarnje upotrebe opušta grčeve u mišićima, te olakšava simptome prehlade i gripe. Posebno je zapažen smirujući učinak na maternicu u smislu ublažavanja grčeva pri menstruaciji.

Sporiš se pokazao učinkovitim i u liječenju stanja nervne napetosti, umora i probavnih smetnji, a poznato je da djeluje i kao dijuretik. Nova istraživanja pokazuju da sporiš pomaže jačanju imunološkog sustava i jačem izlučivanju nekih hormona, osobito onih koji su povezani sa stvaranjem majčina mlijeka.


Uzgoj

Ljekoviti sporiš se može uzgojiti iz sjemena. Uzgajajte ga u vlažnoj, dobro dreniranoj zemlji u proljeće ili u jesen. Odaberite sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nervne napetosti, grčeva, umora i gripe
- Oparak: Stavite dva grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte jednu šalicu tri puta na dan
- Tinktura (1:1 u 40% alkohola): Uzimajte trideset do pedeset kapi u čaši vode tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje nadražaja kože od pelena, opeklina od sunca i raspucale kože
- Oblog: Stavite šaku osušene biljke u 150 ml kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, namočite tkaninu i nanosite na oboljelo mjesto dva do tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte preparate sporiša za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne uzimajte preparate sporiša u vrijeme kad uzimate bilo koji lijek za podizanje ili spuštanje krvnog tlaka