Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SLINJENJE


Opis

Slinu luče žlijezde slinovnice, najviše zaušna, podušna žlijezda, te podjezične i potčeljusne žlijezde. Osim tih triju glavnih postoji još mnogo malih žlijezda u sluznici usne šupljine koje tijekom dana izluče oko litru i pol sline. Usna šupljina dio je probavnog sustava, a slina je probavni sok.

Slina natapa i omekšava sažvakanu hranu i omogućava oblikovanje zalogaja sposobnog za gutanje. Slina otapa mnoge sastojke hrane koji tada djeluju preko osjeta okusa na reflektorno stvaranje ostalih probavnih sokova u želucu i crijevima. Slina razrjeđuje previše ljutu, kiselu i gorku hranu, a po potrebi ugrijava i rashlađuje. Kod mnogih životinja, naročito mesojeda, usna šupljina u probavi hrane nema isto značenje kao u biljojeda.

Poznato je da pas guta čitave komade mesa, dok biljojedi dugo žvaču izlučujući pri tom goleme količine sline. Čovjek je svejed i u usnoj šupljini započinje razgradnju biljne hrane, prvenstveno ugljikohidrata, pod djelovanjem enzima ptijalina koji još jedno vrijeme djeluje u želucu.

Naređenja za lučenje sline dolaze iz posebnog centra u mozgu koji je u uskoj vezi s osjetima mirisa i okusa. Zato je razumljivo da će se više sline stvoriti kada nam miris i okus hrane odgovara. Kada na silu jedemo hranu koja nam ne prija, teško je gutamo jer se ne stvara dovoljno sline.

Stvaranje sline često započinje prije nego što je hrana došla u usta. Ne samo miris nego i pogled na hranu djeluje na stvaranje sline. Često je dovoljno da samo zamislimo hranu koju volimo, pa da se počinje lučiti slina.

Najveća količina sline stvara se dok hranu žvačemo, ali i još neko vrijeme pošto smo zalogaj progutali. Ako se stvara više od dvije litre sline dnevno i ako se luči bez odgovarajućeg podražaja, govori se o pojačanom lučenju sline, slinjenju (ptijalizam).

Novorođenče luči malo sline. Dijete počinje sliniti tek poslije nekoliko mjeseci. Cijeđenje sline preko usta, što se vidi kod gotovo svakog dojenčeta, nije znak pretjeranog, bolesnog lučenja. Malo dijete slini zato što još nije naučilo slinu gutati. Nešto je pojačano lučenje u 6. i 7. mjesecu života, tada probijanje zubi djeluje kao podražaj.

Slinjenje u trudnoći tako je često da se može smatrati normalnom pojavom (ptijalizam u trudnoći). Nastaje u početku trudnoće i obično prestaje nakon dva do tri mjeseca. Trudnica se čudi kako je slinjenje odjednom prestalo, najčešće poslije manjeg uzbuđenja. Slina se luči samo tijekom dana. Kod nekih žena stvaranje sline može biti tako jako da poremećuje normalan način života i rada.

Slinjenje u trudnoći opasno je onda kada se pojavljuje zajedno s povraćanjem. Uzrok je slinjenju nadraženost živčanog sustava. Liječi se sredstvima za smirenje i lijekovima koji smanjuju lučenje. No, ponekad ne pomažu nikakvi lijekovi, tada slinjenje prestaje samo od sebe, naglo, isto kao što je započelo.

Na lučenje sline odraslih znatno utječe način prehrane. Više sline lučit će oni koji jedu suhu hranu i jako začinjena jela, kao i pušači, nošenje proteze i žvakanje gume. Slinjenje može uzrokovati jaka nadraženost živčanog sustava. Poznato je pojačano stvaranje i gutanje sline zbog osjećaja neugode, srdžbe, straha i histeričnog napadaja. Histerična osoba slinu ne guta nego je žvače mljackajući jezikom.

Zbog toga se u usnoj šupljini pomiješa sa zrakom i puna je mjehurića, bjelkaste je boje, ljepljiva i pjeni se oko usana. Ni ponovljeno brisanje sline ne pomaže jer je takva osoba ponovo izbacuje iz usne šupljine. Slinom histeričar pokazuje svojoj okolini težinu svog stanja.

Slina oko usta padavičara redovita je pojava, često je krvava zato što prilikom epileptičkog napadaja dolazi do ugriza jezika i krvarenja. Cijeđenje sline iz usta vidi se u duševno zaostalih osoba, "šlagiranih" i onih koji su preboljeli neku bolest mozga. Odijelo i jastuk često su puni sline, ali to je tzv. lažno slinjenje jer ne nastaje zbog prekomjerenog stvaranja sline nego zato što se slina ne može gutati.

Slinjenje je gotovo redovna pojava kod nekih živčanih bolesti. Parkinsonova bolest pojačava lučenje: kroz napola otvorena usta slina se cijedi bez prekida. Na pojačano lučenje djeluju i upale u usnoj šupljini. Pojačano lučenje sline redovito prati trovanje živom, nikotinom, jodom, preparatima za uništavanje štetočina u kući ili u poljoprivredi.