Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

TAMARIND (Tamarindus indica Caesalpinaceae)


Drugi nazivi: indijska datulja

Podrijetlom s Madagaskara, to se stablo uzgaja u mnogim drugim tropskim područjima, osobito u Indiji i na Karipskim otocima. Naraste i do dvadesetpet metara, a grane mu se povijaju tako nisko da često dodiruju tlo. Mirisni zlatnožuti cvjetovi obilježeni su crvenim prugama. Rađaju dugačke mahune koje su u početku zelene, a kad dozriju poprimaju boju hrđe. Sadržavaju slatko smećkastožuto meso (pulpu) u kojem se nalazi pet do deset blještavih crvenkastosmeđih sjemenaka.


Dijelovi za upotrebu


Meso ploda

- Plodovi se beru od lipnja do listopada. Mesnati dio se vadi iz mahuna, a sjemenke se odstranjuju i bacaju
- Meso ploda se može upotrebljavati sirovo ili za pripravljanje praška ili suhog ekstrakta
- Ponekad se upotrebljava i sok. On se dobiva tako da se meso ploda moči u vrućoj vodi pa zatim tiješti


Sastojci

Meso tamarindova ploda bogato ie pektinom, jednostavnim šećerima i organskim kiselinama, osobito vinskom i limunskom kiselinom. Spojevi terpena daju biljci nježan aromatičan miris. Supratno raširenom vjerovanju, u mesu ploda nema vitamina C.


Upotreba u liječenju

Meso ploda je snažan laksativ i preporučuje se u liječenju zatvora crijeva, kako kod odraslih tako i kod djece. Također, pomaže kao lijek i za druge bolesti probavnog sustava, kao što su usporena probava, nadimanje, mučnina i "jutarnja mučnina" za vrijeme trudnoće. Zahvaljujući smirujućim svojstvima, meso ploda ublažava upalu grla te bolove kod čireva i reumatizma.

U Indiji se tamarind upotrebljava kao sredstvo protiv infekcija, osobito crijevnih, ali i za liječenje prehlada i katara. To su poduprla i nedavna istraživanja u Meksiku koja su otkrila da tamarind ima protubakterijska svojstva. Također, talijanski su istraživači pokazali da tamarindova smola može usporiti i sprječavati razvoj virusa rubeole. Indijski tamarind se upotrebljavao i za liječenje astme i žutice, a poznat je i po tome što smanjuje groznicu i djeluje rashlađujuće na organizam.


Uzgoj

Tamarind se može uzgojiti iz sjemena posijanog u proljeće, no budući da ne podnosi temperature ispod osamnaest stupnjeva, u krajevima s umjerenom klimom može se uzgajati jedino u zatvorenom. Biljka dobro podnosi siromašna tla i propuh, te traži svjetla.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje zatvora stolice
- Svježe meso ploda: Jedite deset do pedeset grama na dan
- Kapsule (200 mg): Uzimajte jednu do dvije kapsule s čašom vode nakon večernjeg obroka
- Prašak: Stavite jedan do dva grama u šalicu kipuće vode i ostavite da odstoji deset minuta, pijte nakon večernjeg obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Tamarind može štetno djelovati u kombinaciji s aspirinom i drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima
- Uzimajte samo propisane količine preparata tamarinda i izbjegavajte dugotrajnu upotrebu