Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

TAMJAN (Boswellia serrata Burseraceae)


To listopadno stablo, podrijetlom iz Indije, ima pepeljastosivu koru koja se guli u listićima. Ovalni listovi su dugački i smješteni nasuprotno, a cvjetovi se pojavljuju u cvatovima. Skupocjena smola toga drveta odavno se upotrebljavala za kađenje, što potvrđuje i Biblija. Međutim, tamjan se osim u vjerskim obredima i kozmetičkim proizvodima upotrebljava i zbog svojih ljekovitih svojstava.


Dijelovi za upotrebu


Smola

- Smola se skuplja cijele godine, a može se upotrijebiti svježa ili sušena za pripremanje prašaka i uvaraka
- Iz stabla se vadi i eterično ulje


Sastojci

Smola sadržava više triterpenskih kiselina, poznatih kao bosvelijske kiseline, za koje se vjeruje da daju tamjanu ljekovita svojstva. U smoli se nalaze i razne vrste šećera. Sastojci eteričnog ulja, koje se dobiva iz smole, su pinen, felandren i seskviterpenski alkoholi.


Upotreba u liječenju

Tamjan se tradicionalno upotrebljavao kao protuupalno sredstvo, a to je svojstvo potvrđeno britanskim istraživanjima iz 2000. godine. Ta karakteristika, zajedno s antiseptičkim svojstvom i učinkom na iskašljavanje objašnjava razlog upotrebe te biljke u liječenju infekcija dišnog sustava. Također, biljka pomaže i pri kožnim problemima, te infekcijama vagine. Vjeruje se da pomaže pri radu probavnog sustava i liječi proljev, te infekcije u crijevima. Osim toga potiče cirkulaciju, a upotrebljava se i u liječenju hemoroida. Vjeruje se i da aroma eteričnog ulja ima umirujući učinak, te da ublažava tjeskobu.

Njemačko istraživanje objavljeno 2002. godine potvrđuje učinkovitost bosvelijskih kiselina u liječenju artritisa, kroničnog katara debelog crijeva, čira na želucu, Crohnove bolesti, bronhijalne astme, te oticanja oko tumora na mozgu, što je dokazano i kliničkim pokusima. Švicarsko je istraživanje potaknulo razmišljanje da bi ekstrakt tamjana mogao imati svojstvo uništavanja nekih vrsta stanica raka.


Uzgoj

Uzgajajte tamjan u vlažnoj, ali dobro dreniranoj zemlji. Biljka treba izrazito sunčano mjesto i minimalnu temperaturu višu od petnaest stupnjeva.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje upalnih stanja
- Tablete (150 mg): Uzimajte jednu do dvije tablete tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolesti bronhija
- Inhalacija: Stavite jednu čajnu žličicu tinkture u zdjelu s tek uzavrelom vodom i udišite pare


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke tamjana za vrijeme trudnoće i dojenja
- Kod nekih se osoba može pojaviti žgaravica ili vrućina u rukama i stopalima
- Pripravci od tamjana najčešće se upotrebljavaju u neprekinutom nizu od osam do dvanaest tjedana