Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

TRPUTAC INDIJSKI (Plantago ovata Plantaginaceae)


Drugi nazivi: pješčarski trputac, vuzlika, buhačica, buhačak

Ta niska jednogodišnja biljka s mnogobrojnim uspravnim stabljikama podrijetlom je iz Indije i zapadnog dijela Azije. Ima uske, kopljaste, nazubljene i dlakave listove koji imaju okomite usporedne žile. Bijeli cvjetovi skupljeni su u valjkasim cvatovima. Sjeme indijskog trputca ružičaste je ili sivosmeđe boje, ima oblik sitnih ovalnih barki, a dugačko je oko dva milimetra.


Dijelovi za upotrebu


Sjeme i njegova vanjska ovojnica

- Sjeme se skuplja kad dozrije, zatim se mlati, pa suši na suncu
- Sušeno se sjeme upotrebljava za pripremanje laksativa u obliku prašaka, tekućih otopina i zrnaca


Sastojci

Do trideset posto sadržaja sjemena čine sluzni polisaharidi koji daju toj biljci laksativni učinak. Uz to, sjeme sadržava bjelančevine, lipide i sterole.


Upotreba u liječenju

Probavni trakt ne upija sluzi iz indijskog trputca, pa on pomaže u razgradnji stolice, u smislu da djeluje na njezino lakše pokretanje i omekšavanje. Zahvaljujući svojem blagom djelovanju, indijski je trputac ne samo popularno sredstvo protiv zatvora nego i lijek za proljev. Indijski trputac treba uzimati sam, a ne u kombinaciji s drugim biljkama laksativnog djelovanja.

Kliničko ispitivanje provedeno u Njemačkoj 1994. godine, potvrdilo je učinkovitost ljusaka indijskog trputca u liječenju nadraženosti crijeva. Za tu se biljku vjeruje da ublažava upale u probavnom traktu, te infekcije mokraćnog sustava. Postoje mišljenja da sluzi indijskog trputca mogu smanjivati razinu šećera i kolesterola u krvi. Španjolski pokusi obavljeni 2001. godine pokazali su sposobnost sjemenih ljusaka indijskog trputca u snižavanju razine glukoze u krvi nakon obroka.


Uzgoj

Uzgajajte biljku u dobro dreniranoj zemlji na blago zasjenjenom mjestu. Sjeme se uzima početkom jeseni i može se spremiti za sjetvu do sljedećeg proljeća.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje zatvora i visokog kolesterola
- Kapsule (430 mg): Uzimajte dvije kapsule s vodom prije svakog obroka
- Granule: Uzimajte tri čajne žličice s vodom tijekom glavnog obroka
- Vrećice s praškom (3-6 g): Otopite jednu do dvije vrećice u velikoj čaši vode uz glavni obrok


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke indijskog trputca za vrijeme trudnoće i dojenja
- Indijski trputac nikad ne smiju uzimati osobe koje pate od nedijagnosticiranih bolova u crijevima, od zatvora ili od bilo koje dijagnosticirane crijevne bolesti
- Indijski se trputac kao i drugi laksativi ne smije upotrebljavati duže vrijeme bez savjetovanja s liječnikom
- Tijekom uzimanja laksativa treba jesti zdravu hranu bogatu vlaknima, piti mnogo tekućine i raditi neke fizičke poslove