Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VITAMINI


Opis

Vitamini su kemijski vrlo raznovrsni spojevi koje organizam treba za brojne životne zadaće. Kao prave vitamine tijelo ih mora u vrlo malim količinama primiti s hranom. Informacije o namirnicama koje sadrže vitamine i pravilnoj pripremi hrane većinom su dobro poznate. Raznolikom prehranom zadovoljavamo uobičajene potrebe za vitaminima.

Povećane potrebe javljaju se za vrijeme trudnoće i dojenja. Kod oboljenja, kod lošeg prihvaćanja vitamina ili njihova povećanog izlučivanja, dolazi do pomanjaknja, pa dnevne potrebe moramo zadovoljiti visoko doziranim lijekovima. Zbog neželjenih popratnih djelovanja potreban je liječnički nadzor.

Vitamine dijelimo na one topive u vodi (B, C) i topive u masnoćama (A, D, E, K). Kod elementarnih biokemijskih reakcija u stanicama, kao što su oksidacijski i redukcijski procesi, nastaju kratkotrajni međuprodukti metabolizma. Među njima osobito značenje imaju kisikovi radikali, koji se još nazivaju i slobodni radikali jer djeluju toksički.

Kod velike količine slobodnih radikala nastaje bolesno stanje koje nazivamo oksidativnim stresom. Snažan umor, glavobolja i smanjena aktivnost samo su neki znakovi. Dugoročne posljedice tog stanja su slaba prokrvljenost mozga, srca i bubrega, ovapnjenje žila i artritis.

Organizam ima vlastite enzimatske obrambene mehanizme koji su u stanju uhvatiti te izrazito reaktivne radikale kisika i pretvoriti ih u manje reaktivne oblike.

Osim enzima tako djeluju i neki vitamini, kao što su vitamini E i C, te preteča vitamina A, beta-karoten. Te aktivne tvari mogu vezati slobodne radikale koji nastaju kod različitih reakcija u organizmu i tako spriječiti velik broj civilizacijskih bolesti. I neke druge aktivne tvari biljaka lako vežu slobodne radikale.

Vitamini iz skupine B i vitamin K kao koenzimi različitih enzima važni su za normnalan tijek enzimatskih procesa u tijelu. Za vitamin D je utvrđeno da zajedno s hormonom melatoninom djeluje kod bioloških reakcija povezanih sa svjetlošću i ljetnim razdobljem.

Kod dnevne potrošnje vitamina ne smijemo se zanositi vitaminiziranim namirnicama i pićima. Sastav vitamina i njihova biološka raspoloživost u tim pripravcima nisu uvijek odgovarajući. Uredna, zdrava i raznolika prehrana s namirnicama biljnog i životinjskog porijekla još je uvijek najbolje jamstvo za zadovoljavajuću opskrbu vitaminima.