Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VRBICA MOČVARNA (Lythrum salicaria Lythraceae)


Drugi nazivi: potočnjak, velika vrbičica

Močvarna vrbica je visoka lijepa trajnica koja slobodno raste u vlažnom močvarnom tlu. U visinu može narasti do metar i pol, a na vrhovima stabljika nosi cvatove prekrasnih ljubičastoružičastih cvjetova bez mirisa. Vrlo se često uzgaja kao ukrasna biljka na gredicama. Lako se može zamijeniti s vrbolikom (Epimedium) jer su vrlo slične.


Dijelovi za upotrebu


Nadzemni dijelovi biljke

- Cvjetne stabljike se beru kad su u punom cvatu
- Snopovi se objese naopako s cvjetovima prema dolje i suše u zračnoj prostoriji
- Osušene stabljike se drobe ili melju u prašak
- Močvarna vrbica se upotrebljava za pripremanje uvaraka i tekućih ekstrakata


Sastojci

Biljka je bogata polifenolima, tvarima koje su učinkovite u liječenju bolesti vena. Polifenoli sadržavaju flavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju krvi jačanjem krvnih žila, zatim antocijanine, pigmente koji održavaju krvne žile zdravima, te trjeslovine čije stezajuće djelovanje jača otpornost na infekcije, a učinkovite su i u liječenju proljeva.


Upotreba u liječenju

Močvarna vrbica se odavno upotrebljava u tradicionalnoj medicini za liječenje proljeva, a u vanjskoj upotrebi za liječenje ozljeda, čireva, te smirivanje upaljenih očiju. Danas je njezina najvažnija upotreba u biljnoj medicini u liječenju proljeva, a smatra se da je osobito pogodna za djecu. Pokusi su pokazali učinkovitost protiv proljeva, ponajprije zahvaljujući djelovanju trjeslovina. Budući da biljka ima i antivirusno djelovanje, posebno je učinkovita u liječnju virusnih oblika proljeva.

Finski pokusi iz 2000. godine otkrili su da močvarna vrbica sprječava razvijanje više tipova bakterija, posebno Candida albicans, gljivice koja izaziva upalu usne sluznice. Studija objavljena 1986. godine ustvrdila je da ta biljka snižava razinu šećera u krvi. Polifenoli biljku čine vrlo upotrebljivim lijekom za probleme cirkulacije, osobito hemoroida. Propisuje se i kod preobilne menstruacije, krvarenja između menstrualnih razdoblja, iscjetka i nadraženosti vagine.


Uzgoj

Močvarnu vrbicu uzgajajte u mokroj ili vlažnoj zemlji na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu. Sjeme se može posijati u proljeće pri temperaturi od trinaest do osamnaest stupnjeva.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje manjih proljeva
- Uvarak: Stavite deset grama osušene biljke u litru vode, kuhajte deset minuta, procijedite, pijte dvije do tri šalice dnevno

Za liječenje rijetke stolice kod djece, manjeg proljeva kod odraslih i problema s cirkulacijom
- Tekući ekstrakt: Djeca - deset do petnaest kapi u čaši vode, Odrasli - jedna čajna žličica s vodom tri puta na dan najduže dva dana


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ozljeda i ekcema
- Tinktura i vodica za ispiranje rana: Slijedite upute proizvođača


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave