Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VUČJA NOGA (Lycopus europaeus Lamiaceae)


Vučja noga voli vlažna mjesta, pa se najčešće može naći uz obale potoka i drugih vodenih tokova. Biljka rađa sitne cvjetove smještene u cvatovima. Cvjetovi su bijeli s ljubičastim točkicama, a pojavljuju se od srpnja do rujna.


Dijelovi za upotrebu


Nadzemni dijelovi

- Biljka se može upotrebljavati svježa ili sušena
- Od nje se pripremaju oparci, prašci, tinkture ili ekstrakti


Sastojci

Glavni aktivni sastojci vučje noge su flavonoidi, trjeslovine i derivati fenolne kiseline, osobito kavena i ružmarinska kiselina. Biljka također sadržava i gorko eterično ulje, te minerale fluor i mangan. Zanimljivo je da vučja noga ima ljekovita svojstva zahvaljujući kombinaciji svojih aktivnih sastojaka, a ne jednom određenom sastojku. Primjerice, ako se iz ekstrakta biljke ukloni mangan, primjećuje se znatno smanjenje učinkovitosti koju inače ima ta biljka na štitnjaču. Isto se događa kad se iz biljke uklone trjeslovine.


Upotreba u liječenju

Vučja se noga najčešće upotrebljava u liječenju pretjerane aktivnosti štitnjače, bolesti koja se liječničkim terminom naziva hipertireoza. Ekstrakt biljke djeluje na metabolizam joda i izlučivanje hormona nazvanog tiroksin. Vučja se noga preporučuje i za liječenje hormonalnih poremećaja, tegoba kod menstruacije, te bolova u dojkama koji su povezani s pretjeranom aktivnošću štitnjače.

Biljka ima i druga djelovanja na hormone, npr. ona može spriječiti stvaranje ne samo hormona koji djeluju na spolnost i proizvodnju mlijeka nego i hormona nazvanog glukagon koji povećava razinu šećera u krvi. Trjeslovine vučje noge stežu tkivo, pa pomažu u suzbijanju suhog kašlja i krvarenja. Kineski su znanstvenici 2000. godine otkrili da ekstrakt iz lista sprječava rad enzima koji je potreban za proizvodnju mokraćne kiseline. Budući da višak mokraćne kiseline može dovesti do pojave gihta, ta bi biljka mogla biti učinkovita i u liječenju te bolesti.


Uzgoj

Uzgajajte vučju nogu u vlažnom tlu na sunčanom ili blago sjenovitom mjestu. Sjeme se može posijati u jesen ili u proljeće.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje prevelike aktivnosti štitnjače, gihta i kašlja
- Oparak: Stavite jedan do tri grama osušene biljke u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte tri šalice dnevno
- Tinktura (1:5 u 25% alkohola): Uzimajte 1 do 2 ml tri puta na dan
- Tekući ekstrakt (1:1 u 25% alkohola): Uzimajte 1 do 2 ml tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte vučju nogu za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte vučju nogu ako imate gušu ili nedovoljno aktivnu štitnjaču
- Vučja noga može nepovoljno djelovati zajedno s radioaktivnom terapijom štitnjače
- Nemojte davati pripravke vučje noge djeci prije puberteta