Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

SAN


Opis

Pored prehrane, probave i disanja, san predstavlja temeljni preduvjet zdravlja. Prilikom spavanja se tjelesne "baterije" pune, najvažnije tjelesne funkcije rade usporeno, tako da se tijelo regenerira, odnosno može se fizički i psihički odmoriti. Osim toga san štiti rezerve tjelesne energije, pa stoga ima funkciju da tijelo održava svježim i ima učinak podmlađivanja.

Ljudi imaju različite potrebe za snom. Nekim ljudima je dovoljno šest sati spavanja, dok je drugima potrebno i do deset sati. Činjenica je da je starijim osobama potrebno sve manje sna. Neke osobe često imaju problema sa snom zbog nesanice ili čestog buđenja iz sna.

Osoba koja se probudi svježa, odmorna i poletna sigurno se ne može požaliti da je loše spavala i zato nije bitno koliko ste dugo spavali nego kako ste spavali.

Pravilno spavanje se kao i pravilno disanje može uvježbati, ali preduvjet dobrog i kvalitetnog spavanja je kvaliteta kreveta, a od utjecaja je i sama spavaća soba. San se može poticati određenim mjerama i otkloniti nesanica.

Poremećaj sna može biti izazvan kroz psihička opterećenja, fizička oboljenja (astma, bronhitis, bolesti srca i krvotoka) ili drugih poremećaja (reuma, povećanje prostate).

Prije nego što vam liječnik prepiše tablete za spavanje trebali bi isprobati neku od metoda prirodnog liječenja nesanice koje su navedene na ovim stranicama. Tablete za spavanje bi se trebale uzimati samo u izuzetnim slučajevima (nakon operacije ili teške bolesti).

Upozoravamo vas da tablete za spavanje imaju čitav niz nuspojava, između ostalog poremete normalan ritam spavanja, umanjuju sposobnosti reagiranja i dovode do psihičke ovisnosti.