Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ZIMZELEN (Vinca minor Apocynaceae)


Drugi nazivi: mala pavenka, ženska pavenka, plavet, vinčica

Podrijetlom iz mediteranskih područja, mali zimzelen je biljka koja se često upotrebljava u vrtu kao pokrivač tla. Glavne stabljike tog zimzelena su polegnute i u razmacima se pričvršćuju za tlo korijenjem, a cvjetne su stabljike uspravne. Ta vazdazelena trajnica ima blistave, kožaste listove cjelovita ruba. Ljubičastoplavi cvjetovi s pet latica pojavljuju se u proljeće. Plodovi se sastoje od po dva plodića koji se otvaraju da bi ispustili sjemenke.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru prije nego što se otvore cvjetovi kad su alkaloidi biljke najjači, zatim se suše na otvorenom
- Bez obzira na gorak okus, osušeni se listovi upotrebljavaju za pripravljanje oparaka, prašaka i ekstrakta


Sastojci

Aktivni sastojci su indolski alkaloidi, od kojih je najvažniji vincamin. On se često upotrebljava u farmaceutskoj industriji zbog svoje djelotvornosti u poticanju cirkulacije krvi u mozgu.


Upotreba u liječenju

U prošlosti se mali zimzelen upotrebljavao za liječenje kožnih bolesti. Međutim, nedavna su ispitivanja pokazala da alkaloidi te biljke, uglavnom vincamin, šire krvne žile u mozgu pojačavajući cirkulaciju krvi. Izvještaj objavljen 1999. godine dokazuje ta svojstva, a ujedno i ukazuje na djelotvornost biljke u pojačavanju aktivnosti mozga, te na njezinu učinkovitost u liječenju moždanih poremećaja povezanih s lošom cirkulacijom.

Mali zimzelen se propisuje za borbu protiv učinaka starenja na mentalna stanja, npr. gubitak koncentracije i slabljenje pamćenja. Jedno austrijsko istraživanje provedeno 1996. godine, dokazalo je da je mali zimzelen učinkovitiji u poboljšanju stanja kod mentalnih bolesti nego bilo koji lijek koji se primjenjivao samo kao psihološka pomoć. Ta se biljka upotrabljava i za zaustavljanje unutarnjih i vanjskih krvarenja. Mali zimzelen može pomoći i u smirivanju želučanih tegoba, te u ublažavanju upale grla i drugih vrsta oralnih upala.


Uzgoj

Uzgajajte biljku u vlažnom tlu na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu. Može se uzgojiti iz reznica tijekom ljeta. Nakon što se udomaći, mali zimzelen postaje biljka čije je širenje dosta teško kontrolirati.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje posljedica starenja i slabe cirkulacije
- Kapsule (290 mg): Uzimajte jednu kapsulu tri puta na dan u vrijeme obroka
- Tinktura: Uzimajte petnaest kapi dva do tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke zimzelena za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne berite i ne upotrebljavajte mali zimzelen iz vrta
- Ekstrakti malog zimzelena mogu se dobiti samo na recept liječnika