Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ZLATNICA OBIČNA (Solidago virgaurea Asteraceae/Compositae)


Drugi nazivi: zlatna šiba, štapika

Zlatnica je trajnica koja se često vidi u vrtovima, a prepoznaje se po perjastim žutim cvatovima koji unose živost u već pomalo sumorni jesenski vrtni prostor. Uzgaja se diljem Europe. Poznata je njezina upotreba u tradicionalnoj medicini za liječenje rana.


Dijelovi za upotrebu


Nadzemni dijelovi

- Biljke se beru u jesen
- Suše se i lome na male dijelove
- Obična zlatnica se upotrebljava za pripremanje oparaka, uvaraka, tinktura i sirupa


Sastojci

Biljka sadržava eterično ulje, trjeslovine koje imaju svojstva stezanja, flavonoide kvercitin i rutin, zatim triterpenske saponine i fenolne kiseline, antiseptičke sastojke koji smanjuju upalu.


Upotreba u liječenju

Obična zlatnica je dijuretik i sredstvo za iskašljavanje, a liječi i rane, čireve i druge bolesti kože. Trjeslovine u zlatnici imaju svojstvo stezanja, pa je to razlog uspješnosti te biljke u liječenju proljeva. Njezini flavonoidi smanjuju propusnost krvnih žila i povećavaju njihovu snagu, pa time poboljšavaju cirkulaciju krvi. Obična zlatnica je lijek protiv upale i infekcije mokraćnih puteva, npr. cistitisa i uretritisa. Analgetičke i protuupalne sposobnosti toj biljci daje fenolna kiselina nazvana leiokarpozid.

Odavno se obična zlatnica upotrebljava za sprječavanje nastajanja i uklanjanje žučnih kamenaca, te za poticanje mokrenja. Njezina je učinkovitost dokazana u studijama poljskih znanstvenika iz 1986. i 1988. godine koje su pokazale dijuretičke učinke leiokarpozida i njezinu vrijednost u liječenju žučnih kamenaca. Grgljanje oparka obične zlatnice može smiriti upalu grla i kašalj, a pijenje oparka pomaže u slučajevima kroničnog katara nosa i peludne groznice.

Zlatnica se može propisati i za liječenje vaginalne i oralne upale sluznice, što je pokazalo istraživanje provedeno u Njemačkoj 1987. godine, koje je otkrilo da jedan od saponina iz obične zlatnice, nazvan virgaureasaponin, ima učinkovito protugljivično djelovanje.


Uzgoj

Uzgojite biljku iz sjemena, a ona će se dalje sama razmnožavati sjemenom. Najviše voli dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje cistitisa, uretritisa, žučnih kamenaca, nedovoljnog mokrenja i kroničnog katara nosa
- Oparak: Stavite jedan do tri grama biljke u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset do petnaest minuta, procijedite, pijte tri do pet šalica dnevno
- Tinktura (1:4 u 25% alkohola): Uzimajte dvadeset kapi svodom tri puta na dan
- Uvarak: Stavite jedan do tri grama biljke u šalicu hladne vode, pustite da provri i odmah procijedite, pijte tri do pet šalica dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ozljeda i čireva
- Oblog: Stavite pedeset grama biljke u litru kipuće vode, ostavite da vrije dvije minute, natopite tkaninu i nanosite na oboljelo mjesto dva puta na dan

Za liječenje upale grla
- Grgljanje: Napravite oparak, ostavite da se ohladi i koristite kao vodicu za grgljanje


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Do sada nisu prijavljeni nikakvi štetni učinci
- Osobe koje boluju od kronične bolesti bubrega trebaju se prije upotrebe zlatnice savjetovati s liječnikom