Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Aromatične terapije


Opis

Aromatične terapije, liječenje sa esencijalnim i eteričnim uljima, su novi ogranak starog načina prirodnog liječenja. Pretpostavlja se da je ova metoda liječenja nastala prije 4000 godina, vjerojatno u Kini. Za kineske travare su ove koncentrirane mirisne tvari bile od posebnog značaja jer su svojim svojstvima jačale dušu i tijelo.

Sve više osoba svakodnevno otkrivaju blagotvorno, ugodno djelovanje eteričnih ulja. Radi se o esencijama, ekstraktima sa jakim poticajnim djelovanjem, stoga se ljekovitost može postići sa veoma malim dozama. Ne treba vjerovati da je ono što je dobro, u većoj dozi još bolje.

Vanjskom uporabom koža upija eterična ulja koja prodiru u krv i koja selektivno bivaju upijena od pojedinih organa, npr. majčina dušica od crijeva, ružmarin i estragon od žučnog mjehura. Primjena je najbolja ukoliko ulja stavljate u kupku, a može se primjeniti i tako da na stopala i ručne zglobove kapnete nekoliko kapi ulja i lagano masirate, po potrebi i više puta dnevno. Kod masaže veće površine tijela možete nakapati pet kapi ulja u ulje za masažu.

Eterična ulja mogu preko dišnih organa doprijeti i u dišne puteve. Kod inhalacije stavite par kapi ulja na maramicu i inhalirajte ili u vruću vodu, te sa ručnikom preko glave inhalirate paru, a možete i udisati miris iz same bočice. Kod vaporizacije u vodu nakapajte ulja tako da se miris raširi po cijeloj prostoriji. Kod ovakve primjene eteričnih ulja najprimjerenije je koristiti ulje eukaliptusa ili peperminta.

Pri unutarnjoj primjeni eteričnih ulja potrebno je dozu prilagoditi bolu. Kod glavobolje je dovoljno uzeti dvije kapi ulja dok kod infekcija dvije kapi, ali pet puta dnevno. Preporučljivo je uzimati ulja sa žlicom meda obzirom da imaju gorak okus. Također se uljima možete koristiti kao dodatak čaju.

Eterična ulja nemaju kontraindikacija, a ako imate bubrežnih tegoba tada bi eterična ulja trebali koristiti prema liječničkim uputama.