Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Astma


Opis

Astma je reakcija organizma na vanjske podražaje i pri tome je sluznica bronhija prekomjerno osjetljiva. Napad astme može trajati satima i najčešće nastupa ujutro, a ispoljava se kroz nemogućnost disanja, "cviljenje" u plućima, plave usnice, hladne ekstremitete, pretjerano znojenje i čest suhi kašalj popraćen osjećajem straha.

Prije svega potrebno je utvrditi stvarni uzrok astme jer se tek tada može efikasno liječiti. Stoga je potrebno odmah potražiti liječnika koji će vam prepisati i bronhijalni inhalator kojeg pacijent stalno mora imati kraj sebe.

Postoje četiri vrste astme: alergijska astma, nervozom uvjetovana astma, bronhijalna astma i srčana astma. Posebno su ugroženi pušači, te osobe koje su alergične ili im je član obitelji obolio od astme ili ima čestu upalu bronhija.

Alergijska astma je najčešća i uzrokovana je prekomjernom osjetljivošću na pojedine supstance: prašinu, pelud, mačju dlaku, gljivice plijesni, konjski znoj, boje, brašno, lijekove, kemikalije itd.

Nervozom uvjetovana astma je tipična posljedica našeg modernog načina života punog hektike i stresa.

Bronhijalna astma se ispoljava kroz prekomjerno lučenje sluznice koja bronhije sužava i na taj način spriječava da zrak dođe do pluća.

Srčana astma izaziva oslabljenje i poremećaj rada srca uslijed napada zbog nemogućnosti disanja.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje astme

- Ukoliko je utvrđen uzrok astme nastojati ga izbjegavati
- Izbjegavajte tvari koje vas nadražuju
- Prestanite pušiti
- Uzimati što manje šećera i mliječnih prerađevina
- Nastojte se što više kretati na svježem zraku i plivati
- Ojačati imunološki sustav organizma primjenom vode (hladno tuširanje i pranje, naizmjenična kupka nogu u hladnoj i toploj vodi, sauna)
- Promjena klime: terapije i liječenje čistim gorskim zrakom te sunčanje, u mnogim slučajevima su dali pozitivne rezultate. Dugogodišnja promjena klime može djelovati na potpuno izlječenje od astme
- Kod nervozom uvjetovane astme primjenite vježbe za opuštanje, autosugestiju kako bi odagnali osjećaj straha i postigli unutarnji mir
- Pijte čajeve od lipovog cvijeta, majčine dušice, komorača, stolisnika, lopuha
- Stavljati na leđa i prsa obloge od senfa ili gline, ilovače, piti sok od podbjela, jesti što više češnjaka i crvenog luka, masirati sa masti od nevena, uzimati naribani hren sa medom
- Masaža prsa eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili peperminta; trošiti 2-3 kapi ulja od kadulje sa medom


Napomena

Radi utvrđivanja o kojoj se astmi radi obavezno posjetite liječnika.