Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Bol u leđima


Opis

Bolovi u leđima su prerasli u civilizacijsku bolest. Uzrok im je naše pretežno nepravilno sjedenje, nepravilan način življenja i stalna napetost i opterećenost kojom smo okruženi. Bolovi u leđima su višestrana pojava i u većini slučajeva do nje dolazi zbog nepravilnog držanja tijela naročito kod saginjanja, napetosti mišića i preopterećenosti tijela uslijed prekomjerne tjelesne težine koja uzrokuju oštećenje hrskavice između zglobova, a kralješci vrše pritisak na živce u kralježnom kanalu.

Bolovi u leđima mogu biti i alarmni signal za neka unutarnja oboljenja, primjerice mogu biti popratna pojava nepravilnog rada bubrega, crijeva ili mokraćnih organa i zato je potrebno liječnički utvrditi stvarni uzrok oboljenja i odrediti pravilnu terapiju.

Oštećenu kralježnicu nije moguće regenerirati, te je bitno da se na vrijeme spriječi njeno oštećenje, što se može postići metodama prirodnog liječenja i korekturom ponašanja, naročito ako se radi o bolovima u vratnom dijelu kralježnice. Dobre rezultate u prirodnom liječenju su pokazale prirodne terapije i akupunktura.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje boli u leđima

- Nastojte mirovati; lagano se pokrećite kako bi otkrili u kojem položaju vas kralježnica i leđa najviše bole, te pokušajte taj položaj izbjegavati
- Stavljajte vrećice sa ledom zbog umanjenja bolova
- Naizmjenično se tuširajte toplom i hladnom vodom
- Kupke stopala i trljanje suhim ručnikom
- U vruće kupke dodajte sumpora i zatim lezite kako bi se dobro iznojili
- Stavljati obloge sa dodatkom gline i listova kelja
- Piti čajeve od listova breze i stolisnika
- Masaža sa eteričnim uljima od krijesa, brđanke, borovih iglica, ružmarina i peperminta
- Nastojte smanjiti tjelesnu težinu ako je prekomjerna
- Nastojte u krevetu imati prikladan madrac koji će se prilagoditi položaju vašeg tijela
- Za jačanje leđnih mišića vježbajte sa body-loptom, plivajte, gimnasticirajte određene vježbe i primjenjujte određene joga položaje


Napomena

Kada mjerama samopomoći duže vrijeme ne postižete pozitivne rezultate ili kada bolovi postanu nepodnošljivi potražite liječničku pomoć.