Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Celulit


Opis

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, tzv. "narančina kora". Stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva, koje povezuje kožu s mišićima te stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože. Ovo stanje osobito je karakteristično za neke dijelove tijela kao što su područje nadlaktice, trbuha, stražnjice te donjih ekstremiteta.

Celulit je nazočan kod 90 posto žena, a uglavnom se javlja nakon puberteta i to bez obzira jesu li debele ili mršave. Nažalost zbog pogrešnih prehrambenih navika te nedostatka dnevne rutine konzumiranja obroka i pogrešnih izvora namirnica uz nisku fizičku aktivnost sve je učestalija pojava i u odraslih ljudi.

Hormoni igraju važnu ulogu u nastanku i formiranju celulita. Od svih hormona pretpostavlja se da estrogen ima ključnu ulogu u nastanku celulita iako za ovakve tvrdnje nema pouzdanih kliničkih dokaza. Osim što daju čvrstoću i elasticitet koži, oni reguliraju cirkulaciju krvi i limfe u organizmu, a pospješuju i bujanje masnog i vezivnog tkiva.

Upravo zbog estrogena pojavnost celulita kod pripadnika muškog spola, osim u slučajevima manjka androgenih spolnih hormona, je drastično niža. No uz estrogen postoji čitav niz hormona koji pospješuju nastanak i razvoj celulita to su katekolamnini (adrenalin, noradrenalin i kortizol) zatim inzulin, prolaktin te tiroidni hormoni.

Uzroci nastanka celulita uključuju promjene u metabolizmu, fiziologiji pogrešnoj prehrani, promjene u strukturi vezivnog tkiva, hormonalnim utjecajima, genetskim utjecajima.

Simptomi pojave celulita su namreškanost kože s malim jamicama, povećanje masnih naslaga oko bokova i bedara i niže prema koljenima, može zahvatiti i gornje dijelove ruku, a ako se proširi do koljena uzrok može biti loša cirkulacija krvi.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje celulita

- Nastojte se puno kretati, hodati i plivati
- Nastojte smanjiti tjelesnu težinu
- Izbjegavati preslanu i začinjenu hranu jer sol ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita
- Redovno raditi tjelovježbu barem pola sata svaki dan
- Vrući oblozi sa dodatkom trine i sjemenja lana
- Izbjegavati alkohol
- Provoditi određeno vrijeme u prirodi na svježem zraku
- Masaža eteričnim uljima ili gelom od bršljana
- Masaža kofeinom suzbija celulit
- Oblozi od gline i cimeta
- Piti čajeve od maslačka, koprive, artičoke, runjike i zeleni čaj protiv zadržavanja vode u tijelu
- Jedite ananas, crni ribiz i kesten
- Primjenite vježbe opuštanja i metodu autosugestije


Napomena

Iako je problem celulita uglavnom kozmetičke prirode, ipak nije loše ponekad potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite ili estetskog kirurga o mogućem liječenju.