Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Cistitis / Uretritis


Opis

Cistitis je upala mokraćnog mjehura, a uretritis je upala mokraćnog kanala kroz koji se mokraćni mjehur prazni. Napadaji mogu biti iznenadni i kratkotrajni ili kronični i dugotrajni. Možemo ih naći u osoba oba spola i u svim dobnim skupinama, ali žene u generativnoj dobi 10 puta češće obolijevaju od muškaraca. Najveći broj urinarnih infekcija se javlja u inače zdravih žena.

Upala mjehura se ispoljava kao stalno tjeranje na mokrenje, popraćeno prodornim i gorljivim bolovima. Najčešći uzrok je prehlada ili pothlađenost. Bakterije mogu preko mokraćovoda dospjeti u mjehur i izazvati infekciju, naročito kod žena. Uzrok su i kamenci u mjehuru, te proširena prostata kod muškaraca. Na upalu mjehura ukazuje urin koji je mutan i sadrži crvena i bijela krvna zrnca. Ukoliko se bubrežna upala ne izliječi može uzrokovati upalu bubrežne zdjelice.

Česte upale mjehura mogu ga oslabiti, kao i trajni psihosocijalni stres koji uzrokuje poremećaj u funkcioniranju mišića mjehura, zatim nekontrolirano mokrenje (naročito kod žena u poznijim godinama), te uslijed kašljanja, kihanja, smijanja i tjelesnog opterećenja. Mjehur je oslabljen kada ne može zadržavati urin, a najčešće je oslabljen kod žena nakon poroda ili operativnog zahvata u donjem dijelu tijela i kod muškaraca nakon operativnog zahvata na prostati.

Početak bolesti je obično nagli. Cistitis u pravilu izaziva slijedeće simptome: pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju, bolno mokrenje, učestalo mokrenje, česta potreba za mokrenjem bez pravog razloga, potreba za mokrenjem noću, tamna mokraća u kojoj se može pojaviti krv ili gnoj, pritisak u maloj zdjelici i bol nisko u leđima, bolni spolni odnosi, bol u penisu, bolovi u slabinama, umor, povraćanje, povišena temperatura, drhtavica. Kod starijih osoba mentalne promjene ili smetenost često su jedini znakovi moguće infekcije urinarnog trakta.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje cistitisa i uretritisa

- Nastojte da noge uvijek budu tople
- Piti što više tekućine naročito u vrijeme između 17 i 19 sati jer su u to vrijeme bubrezi i mjehur najaktivniji
- Stroga intimna higijena, naročito kod žena
- Izbjegavati intimne sprejeve i jake sapune
- Redovna trbušna gimnastika
- Vrući oblozi sa dodatkom trine i sjemenja lana
- Djelomična sjedeća kupka u trajanju oko 30 minuta
- Parne komprese stavljati na donji dio trbuha
- Tuširanje potkoljenice i natkoljenice što toplijom vodom
- Pranje tijela u voćnom octu
- Izbjegavati alkohol, crni čaj, kavu
- Izbjegavati jako začinjenu i zakiseljenu hranu i jesti što manje mesa
- Piti čaj od lista breze koji će potaknuti mokrenje, a čajeve od majčine dušice i nevena za ublažavanje upale
- Eteričnim uljima od majčine dušice i nevena masirati područje mjehura
- Za jačanje mišića mjehura pokušajte prilikom mokrenja zadržavati urin, povremeno prekidati mokrenje
- Primjenite vježbe opuštanja i metodu autosugestije


Napomena

Prilikom pojave prvih simptoma obavezno posjetite liječnika.