Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Crohnova bolest


Opis

Crohnova bolest je upala koja se širi u dublje slojeve stijenke crijeva. Najčešće se nalazi u ileumu (drugi dio tankog crijeva) i prvom dijelu debelog crijeva (cekum), koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim, poremećaj se može razviti u bilo kojem dijelu probavnog sustava, uključujući anus, želudac, jednjak, pa čak i usta. Može zahvatiti cijelo debelo crijevo ili može postojati niz vrijedova jedan do drugoga u jednom dijelu debelog crijeva, a može se razviti i u obliku višestrukih raspršenih nakupina vrijedova.

Nije poznato što uzrokuje Crohnovu bolest, ali bi uzrok mogao biti nenormalna alergijska reakcija na žitarice, proizvode na osnovi mlijeka ili na bakteriju, odnosno, virus u crijevima. Uzrok može biti i obiteljska sklonost toj bolesti iako genetska veza nije dovoljno jasna. Crohnova bolest je neizlječiva.

Skoro svaka treća osoba ima problema sa nekim crijevnim oboljenjem koje je postalo civilizacijska bolest. Tegobe sa crijevima najčešće su uzrokovane nedovoljnim kretanjem, prije svega kod osoba koje većinu djelatnosti obavljaju u sjedećem položaju uslijed čega stijenke crijeva postaju mlohave, a crijevni mišići gube svoju napetost.

Denaturirana, jednostrana i često jaka hrana usporava pokretljivost crijeva, tako da se poluprobavljena ili čak neprobavljena hrana dugo zadržava u crijevnom traktu. Neprobavljena hrana zadržava u sebi otrovne tvari te biva kroz crijevnu sluznicu apsorbirana i odvođena u krv. Na taj način se uništava crijevna flora.

Poremećaj rada crijeva je uzrok mnogih drugih oboljenja koje mogu dovesti do životne opasnosti (rak crijeva), a kod kojih samopomoć nije moguće primjeniti. Svaki čovjek može spriječiti poremećaje u radu crijeva kroz pravilnu ishranu, probavu i zdrav način življenja.

Ukoliko već imate tegoba sa crijevima, pravilnim načinom života i ishrane još uvijek je moguće sanirati oštećena crijeva i uništenu crijevnu floru. Takva korektura zahtijeva puno strpljenja, ali je djelotvorna.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje Crohnove bolesti

- Prije početka korigiranja načina prehrane i probave važno je da crijeva očistite primjenom klistiranja, odnosno dužim postom
- Čajevi od majčine dušice, čubra i maslačka utječu na pročišćavanje crijeva
- Čajevi od bijelog sljeza, stolisnika i kamilice suzbijaju upalu
- Eterična ulja od majčine dušice, limuna, maslačka i čubra potiču izbacivanje otrova iz crijeva
- Izbjegavajte hranu za koju znate da vam uznemirava probavu
- Nastojte jesti što više cikle i piti sok od nje jer sadrži betanin koji djeluje antibakteriološki
- Pijte mnogo tekućine
- Rotkva i jabuka utječu na izbacivanje otrova iz crijeva
- Izbjegavajte stresne situacije, alkohol i nikotin
- Primjenite tehnike opuštanja
- Nastojte se što više kretati kako bi razgibali i ojačali crijevne mišiće
- Za proljev koristite borovnicu


Napomena

Kod većih ili duljih bolova obavezno posjetite liječnika.