Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Disanje


Opis

Disanje je bez dvoumljenja najvažnija životna funkcija. Možemo izdržati danima da ništa ne jedemo, ali bez zraka možemo izdržati samo nekoliko minuta. Kada se netko boji ili je pod utjecajem stresa, tada takva osoba diše ubrzano, neujednačeno, površinski i samo gornjim plućnim prostorom i pojačava se rad srca.

Ukoliko se diše duboko i ujednačeno lakše se unosi kisik u organizam i srce radi ujednačenim ritmom. Vidljiva je posljedica da strah i nervoza utječu na emocije i razmišljanje, stoga će te svoj emotivni i mentalni život poboljšati ukoliko budete pravilno disali.

Duboko i sporo disanje znači svjesno disanje, ali ovako dišu samo rijetki. Većina ljudi diše nepravilno, odnosno površinski, što dovodi do pomanjkanja kisika koje pak uzrokuje nesanicu, glavobolju i bezvoljnost. Moguće je naučiti pravilno disati, ali se treba pridržavati pravila i vježbati ih.

- Disati na nos, a ne na usta.
- Ne disati prebrzo jer takvim disanjem kisik dopre samo do gornjeg dijela pluća. Duboko disanje omogućava da kisik dospije u sve dijelove pluća.
- Udahnite duboko u sebe tako da vam se rašire trbušni mišići. Ovakvo disanje djeluje opuštajuće i stimulirajuće.
- Dišite ravnomjerno, ujednačenim ritmom, pogotovo kada šetate ili se penjete uz stepenice, tako da udahnete kada nogu dignete, a izdahnete kada nogu spustite.
- Nastojte se opustiti jer nećete moći pravilno disati ako ste napeti.

Kada isprobate puno disanje onda će te primjetiti koliko je kapacitet vaših pluća do tada bio neiskorišten. Puno disanje ima važnu ulogu u tehnici Yoge i obuhvaća tri faze.

1. FAZA
Lezite na leđa, ruke stavite pokraj tijela i zatvorite oči. Dišite lagano i duboko kroz nos tako da osjetite da vam je zrak ušao skroz do trbuha koji se tom prilikom i odigne. Zrak zadržite nekoliko sekundi, a zatim snažno izdahnite i opustite trbuh. Ovdje se radi o već spomenutom dubokom disanju.

2. FAZA
Pokušajte produžiti vrijeme udisanja i koncentrirajte se da udišete tako da vam se prsa odignu. Kao i u prvoj fazi zadržite zrak nekoliko sekundi. Izdahnite duboko tako da vam se prsa ponovno spuste. Ovdje se radi o tzv. prsnom disanju. Druga varijanta ovog načina disanja je da prilikom udisanja u predjelu rebara snažno stisnete jednu stranu, tako da uslijed pritiska suprotno plučno krilo bude potpuno ispunjeno zrakom.

3. FAZA
Ova faza se odnosi na gornji dio prsa do ključne kosti. Tom prigodom treba paziti da su pri udisanju ramena u normalnom položaju, a pri izdisanju da se lagano izviju prema naprijed tako se omogućava da sav udahnuti zrak uđe u pluća.

Kada savladate svaku fazu punog disanja, pokušajte na ovaj način disati deset puta zaredom, ali pazite da uvijek započnete od prve faze. Znači prvo se odiže trbuh, zatim prsa u predjelu rebara i naposlijetku gornji dio prsa sve do ključne kosti. Dah se zadrži nekoliko sekundi, a zatim polako izdahne na nos. Prsa se pri tome lagano uvlače, a trbuh spusti.

Kada uvježbate na ležeći ovaj način disanja možete primjenjivati i dok sjedite ili hodate, a ujedno i jača trbušne mišiće i probavne organe. Svjesno disanje će vam pomoći da postignete tjelesnu i duševnu ravnotežu.

Vježbanje pravilnog disanja je jedna od preventivnih metoda koja se u medicini primjenjuje kod oboljenja dišnih organa, povišenog krvnog tlaka, poremećene cirkulacije, migrene itd. Stari običaj zdravog disanja: odmah nakon što ustanete otvorite prozor i udahnite duboko svježi jutarnji zrak, dižući pri tom ruke dok se ne sklope iznad glave, a zatim lagano izdišite i spuštajte ruke.