Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Depresija


Opis

Depresija je duševna bolest koja negativno utječe na raspoloženje. Često su depresivne starije osobe i osobe između 30 i 40 godina. Ispoljava se kao duboka potištenost, osjećaj praznine, besmislenosti, u krajnjim slučajevima i željom za smrću i samoubilačkim mislima, te kroz rezignaciju.

Uzroci su razočarenja, tuga, srdžba, očaj, usamljenost i prije svega strah, naročito starije osobe se boje da će biti napušteni, manje voljeni ili da će umrijeti usamljeni. Osjetljivost na vrijeme i hipohondrija utječu na duševnu prazninu.

Kod mnogih depresivnih osoba, a naročito žena, se primjećuje nedostatak samopouzdanja. Tome se dodaje još i strah od neuspjeha, osjećaj manje vrijednosti i loša savjest. Novija istraživanja su pokazala da depresije uzrokuju hormonalni i poremećaj metabolizma kao i utjecaj različitih zračenja.

Depresivne osobe sve zadržavaju u sebi i svoju negativnu energiju potiskuju umjesto da se prepuste normalnoj reakciji organizma. Popratna oboljenja depresije su poremećaj probave, proljev ili zatvor, otežano disanje, ubrzan rad srca i poremećaj cirkulacije.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje depresije

- Jedina mogućnost izlaska iz ove krizne situacije je da se povjerite drugima, obitelji, prijateljima, poznanicima, susjedima, da razgovarate o svojim problemima
- Pronađite neku zanimaciju, hobi, nešto što će pobuditi vaše zanimanje i odvratiti pozornost od vaših problema
- Potražite sadržaje koji će vas motivirati i na taj način će se izgubiti osjećaj nekorisnosti
- Izađite među ljude jer su socijalni kontakti veoma važni u svim životnim fazama
- Potražite nove prijatelje i zadržite vaša prijateljstva, na taj način sprječavate povlačenje u sebe i ravnodušnost
- Joga i ostale tehnike opuštanja u okviru psihoterapeutskog liječenja pokazuju pozitivne rezultate
- Vježbajte pravilno disanje
- Jedite hranu bogatu vitaminom B i E i pijte multivitaminske sokove
- Neke ljekovite biljke umanjuju vaš unutarnji pritisak i utječu na bolje raspoloženje: čajevi od odoljena i krijesa, eterična ulja od lavande, ružmarina, narandže, peperminta i sandalovine, kupke od krijesa
- Kod poremećaja metabolizma hranite se voćem i povrćem, hranom bogatom vitaminima i očistite organizam od otrova pročišćavanjem crijeva (klistiranje) i kože (sauna, tuširanja, parne kupke)
- Isključite uređaje koji zrače, naročito u spavaćoj i radnoj sobi


Napomena

Pri pojavi tipičnih simptoma depresije trebalo bi posjetiti liječnika kako bi se utvrdio njihov stvarni uzrok, a pomoglo bi i psihoterapeutsko savjetovanje. U ranom stadiju depresije nije potrebno uzimati antidepresive.