Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Dojke / Dojenje


Opis

Za ženu dojke igraju važnu ulogu u smislu kako ona vidi sebe i svoju seksualnost. Bez obzira na to što je bol u dojkama uobičajeni simptom problema sa dojkama, često ne postoji nikakva veza između jačine bolova i težine bolesti. Primjerice, rak dojke nije jako bolan, međutim strah od raka pojačava bolove u dojkama.

Bol u dojkama ili kvržice (mastopatija), povezuju se s različitim anomalijama u građi dojki, obično dobroćudnim. Poremećaji obuhvaćaju izrasline koje sadržavaju vodu (ciste), površine vlaknastog tkiva i žljezdane kvržice. Problemi s dojkama često zahvaćaju žene izmeđi 40. i 50. godine i mogu se pojačati prije početka menopauze. Bol u dojkama je čest simptom predmenstrualnog sindroma (pms).

Bol u dojkama ili kvržice mogu uzrokovati različiti faktori koji mogu biti hormonalne prirode, npr. zbog pretjeranog lučenja estrogena, mogu biti povezani s cirkulacijom krvi, tumorom ili psihološki. Hormonalna i psihička ravnoteža usko su povezane, pa stres može pogoršati nastali problem.

Problemi s dojenjem mogu biti uzrokovani nedostatkom majčina mlijeka, pojavom napuklina na bradavicama, prenapunjenošću dojki, mastitisom ili gnojnom upalom tkiva. Nedostatak majčina mlijeka može biti povezan s emotivnim uzrocima. Napuknute bradavice mogu biti posljedica toga što beba sisa u nepravilnom položaju, zbog loše higijene ili zbog samih bradavica koje su prekratke ili uvučene.

Previše pune dojke najčešće ukazuju na probleme s protokom majčina mlijeka, a ne na preveliku proizvodnju mlijeka. Mastitis je rezultat upale limfnih žila u dojkama zbog prisutnosti bakterija koje inficiraju dojku, bilo kroz bradavicu ili da dolaze krvlju s nekog drugog zaraženog mjesta u tijelu. Do gnojne upale tkiva dolazi zbog upale mliječnog kanala ili neliječenih napuklina na bradavicama.

Simptomi ozbiljnih tegoba sa dojkama ili dojenjem su kvržica ili veća masa u dojci primijećena kod samopregleda dojki, obično bezbolna, čvrsta do tvrda sa nepravilnim rubovima, kvržica ili veća masa u pazušnoj jami, promjena u veličini ili obliku dojke, iscjedak iz bradavice, promjena boje ili opipa kože na dojci, crvenilo, bol u dojci, povećanje ili svrbež bradavice, povećanje dojke samo na jednoj strani, bol u kostima, napukline na bradavici, previše pune, tvrde, natečene i bolne dojke, povišena temperatura, ako dijete češće plače i ne dobiva na težini simptom je nedostatka majčina mlijeka.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje dojki i problema kod dojenja

- Za ublažavanje bolova u dojkama koristite ulje dvogodišnje pupoljke
- Pijte čajeve od lipe, lavande i odoljena
- Smanjite stres
- Izbjegavajte uzimanje nikotina i kave
- Pojačajte uzimanje vlakana kroz svježe i sušeno povrće, voće i žitarice
- Joga i ostale tehnike opuštanja u okviru psihoterapeutskog liječenja pokazuju pozitivne rezultate
- Vježbajte pravilno disanje
- Jedite manje hrane koja sadržava rafinirane šećere
- Jedite kruh sa sjemenkama, rižu i tjesteninu
- Smanjite unos životinjskih masnoća
- Smanjite upotrebu soli
- Perite bradavice čistom prokuhanom vodom
- Perite ruke prije i poslije svakog dojenja


Napomena

Kod bilo kojeg simptoma ili bolova u dojkama obratite se liječniku.