Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Endometrioza


Opis

Šuplji mišić kod žena poznat kao maternica obložen je endometrijskim tkivom koje podliježe promjenama tijekom menstrualnog ciklusa i ispire se iz maternice tijekom mjesečnice. Problemi nastaju kad se endometrijsko tkivo nađe na drugom, za njega neprirodnom mjestu i tu se počne razvijati. Ono može prodrijeti u unutrašnjost mišićne stijenke maternice dovodeći do adenomioze ili endometrioze. U drugim slučajevima dijelovi tog tkiva mogu se naći izvan šupljine maternice (vanjska endometrioza), na jajnicima, u jajovodima, na zdjeličnom dijelu debelog crijeva, na stidnici ili unutar zdjelične šupljine.

Taj se problem često pojavljuje nakon prekida liječenja, ali se smanjuje u vrijeme trudnoće, a najčešće nestaje nakon menopauze. Može se ustvrditi da se ova bolest pojavljuje između 25. i 45. godine života i da ne dovodi do pojave raka. Obje endometrioze, unutarnja i izvanmaternična, mogu proći bez ikakvih posljedica, ali mogu dovesti i do neplodnosti.

Uzrok tog oboljenja nije poznat, ali se zna da je povezan s hormonalnim promjenama, osobito s proizvodnjom estrogena. Kćeri žena kojima je u razdoblju trudnoće propisivan sintetički estrogen sklonije su obolijevanju od endometrioze.

Prisutnost bolova, koji se periodički ponavljaju, može ukazivati na endometriozu, ali ne mora odmah značiti da se radi o endometriozi, jer sve žene osjećaju barem neku vrstu bolova za vrijeme mjesečnice. Ultrazvučnom pretragom mogu se uočiti velike ciste na jajnicima, koje nazivamo endometriomima, čija prisutnost ukazuje na teži stadij bolesti, ali nam ova pretraga ne može pomoći kod dijagnosticiranja rane faze bolesti. Jedini način da se sa sigurnošću ustvrdi prisutnost endometrioze je kirurškim putem, odnosno laparoskopijom.

Simptomi maternične endometrioze su obilno menstrualno krvarenje s ugrušcima, bolovi u donjem dijelu leđa, krvarenje u zdjeličnoj šupljini, bolovi pri snošaju i višekratno krvarenje između dviju mjesečnica što dovodi do teške anemije.

Simptomi izvanmaternične endometrioze su vrlo česti bolovi koji se pojačavaju za vrijeme dobivanja mjesečnice, dismenoreja, oštra bol pri ovulaciji nakon koje slijedi lagano krvarenje, oštri bolovi pri snošaju, bolovi u trbušnoj šupljini i donjem dijelu leđa, bolovi prigodom vršenja velike nužde, otežano mokrenje zbog oštrih bolova, krvarenje u trbušnoj šupljini, obilne mjesečnice i krvarenje između dvije mjesečnice.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje endometrioze

- Jednom godišnje obavite sistematski pregled
- Pijte čajeve protiv upale i bolova
- Čajevi od kamilice i stolisnika
- Tinkture od đumbira i šljivolisne udikovine
- Masaža trbuha eteričnim uljem lavande
- Jedite laganu, bazičnu hranu
- Izbjegavajte stres
- Vježbajte pravilno disanje
- Joga i tehnike opuštanja
- Jedite svježe voće i povrće


Napomena

Obavezno se obratite liječniku ukoliko imate jaka krvarenja ili bolove.