Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Oprez od ovisnosti na lijekove


Opis

Pojačano uzimanje lijekova je postao problem kod velikog broja osoba i u mnogim slučajevima djeluju negativno umjesto da imaju pozitivan učinak. To se pogotovo odnosi na starije osobe od kojih većina svakodnevno uzima najmanje tri tablete dnevno. Posljedica starenja je i smanjenje tjelesnih organa (biomorfoza) što utječe na duže zadržavanje lijekova u organizmu i njihovo teže izlučivanje iz organizma. Bubrezi u starijih osoba rade sporije te tako nisu u mogućnosti da izluče sve otrove iz organizma, što ima često za posljedicu povraćanje. Osim toga čak do šest puta je veći rizik kod starijih osoba da izazovu nus pojave.

Opasnost od ovisnosti na lijekove je kod starijih osoba veća, posebno na lijekove koji se redovito koriste, a mogu se dobiti bez liječničkog recepta, npr. lijekovi protiv bolova, za smirenje, protiv gripe i slično. Ovisnost naročito izazivaju kodein, kofein, morfij, kinin itd., alkaloidi koji prvenstveno djeluju na živčane stanice i izazivaju ovisnost. Većina organskih poremećaja je uzrokovana lijekovima, odnosno njihovim prekomjernim i nepravilnim trošenjem, tako da umjesto da suzbijaju oboljenja, uzrokuju još veće poremećaje.

Terapiju sa lijekovima uspješnije će te provesti ako se konzultirate sa svojim liječnikom i ako se budete pridržavali slijedećih savjeta:

- Ne koristite nove lijekove prije nego se konzultirate sa svojim liječnikom, naročito ako se mogu dobiti bez liječničkog recepta.
- Doziranje mora biti usklađeno s fiziološkim promjenama organizma uslijed starenja. Neki liječnici to ignoriraju te jednostavno propisuju pola doze. Ukoliko bi već nakon uzimanja prvog lijeka osjetili promjene ili osjetljivost, znači da propisana doza nije odgovarajuća, a obično je veća nego što je potrebno.
- Pri posjeti liječniku sa sobom bi trebali ponijeti popis svih lijekova koje trenutno koristite kako vam se ne bi propisao lijek koji nije kompatibilan uz one koje trenutno koristite.
- Svaki lijek ima nus pojave.Neka vam ih vaš liječnik detaljno opiše kako bi ih mogli suzbiti kroz drukčiju prehranu, izbjegavanje konzumiranja nekih pića i sl.
- Alkohol izaziva mnogo nus pojava ukoliko se uzme uz analgetike (lijekove protiv bolova), dok pušenje ograničava njihovo djelovanje gotovo četverostruko.
- Pročitajte uputstva za korištenje koja se nalaze priložena uz svaki lijek. Ako vam neki izrazi nisu jasni posavjetujte se sa svojim liječnikom.
- Raspitajte se da li pojedini preparati na biljnoj bazi, koji obično ne izazivaju nepoželjne nus pojave, imaju jednako djelovanje kao i kemijski proizvedeni lijekovi, te ako imaju koristite njih.
- Razgovarajte sa vašim liječnikom da li se u vašem slučaju može primjeniti neka od metoda prirodnog liječenja.
- Načinite sa vašim liječnikom točan plan uzimanja lijekova, točnu količinu i vremenski razmak uzimanja. To je posebno bitno kod uzimanja antibiotika. Terapiju nemojte odmah prekidati čim osjetite poboljšanje.
- Lijekove za smirenje i protiv bolova ne bi trebalo uzimati duže vrijeme, osim ako vam je liječik propisao, jer postoji opasnost od ovisnosti na njih.
- Bolovi su reakcija tijela na trenutno opterećenje i ponekad mogu proći sami od sebe bez uzimanja lijekova. Ako osjećate glavobolju tada će vam šetnja na svježem zraku možda više pomoći nego tableta. Ako ste umorni savjetujemo vam toplu kupku.
- Ukoliko kroz duži period uzimanja lijekova bolovi ne prestanu, tada treba prestati uzimati lijekove jer se njima tada samo potiskuju simptomi i potražiti stvarni uzrok bolova.
- Velik dio lijekova koji se propisuje starijim osobama su lijekovi protiv depresija, ali oni nisu stalno rješenje. Smisleni životni sadržaji su puno bolja medicina.