Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Fibromijalgija


Opis

Jedna od bolesti koja ni danas liječnicima nije jasna, odnosno ne zna joj se točan uzrok niti su poznati načini liječenja jest fibromijalgija. Fibromijalgija je kronično oboljenje koje karakterizira bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima te umor i bol na različitim točkama u tijelu. Kod oboljelih se može pojaviti ukočenost zglobova, bol u mišićima oko zgloba, hvatištima tetiva i vezivnom tkivu pri čemu u tijelu nema znakova upale i oštećenosti tkiva, a svi nalazi su uredni. Gotovo 90% oboljelih čine žene.

Iako nije otkriven pravi uzrok fibromijalgije, postoji više teorija: jedna od njih smatra da su uzrok ovoj bolesti promjene u razini neurotransmitera u mozgu ili promjene u funkcioniranju autonomnog živčanog sustava. Druga moguće uzroke pronalazi u nedostatku sna, no primijećeno je da se često pojavi nakon traumatskog šoka. Čak i ako svi klinički rezultati pokažu normalne rezultate, vrlo je važno ne zaključiti da je fibromijalgija psihosomatskog podrijetla.

Budući da joj se ne zna pravi uzrok, za fibromijalgiju ne postoji lijek pa se liječenje svodi samo na ublažavanje simptoma bolesti. Klasična medicina često nije od velike pomoći, no upotrebom ljekovitih biljaka liječenje se može prilagoditi simptomima u svakom pojedinačnom slučaju oboljenja. Simptomi fibromijalgije su bolovi u svim dijelovima tijela, ukočenost zglobova i mišića, nesanica, stalan osjećaj umora i simptomi depresije.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje fibromijalgije

- Zdrava prehrana, bogata vitaminima, mineralima i žitaricama
- Pijte čajeve od crnog ribiza, borovice i gospine trave
- Uzimajte kapsule sibirskog ginsenga
- Tinkture od vitanije i zobi
- Redovito vježbajte zbog jačanja mišića
- Izbjegavajte alkohol i cigarete
- Plivanje i vježbe u vodi
- Izbjegavajte stresne situacije
- Oblozi od majčine dušice i muškatnog oraščića
- Masaža
- Akupunktura
- Akupresura
- Kiropraktika
- Dobar san i odmor preko dana


Napomena

Obavezno se obratite liječniku ako se pojavi jedan ili više znakova oboljenja.