Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Gastroenteritis


Opis

Gastroenteritis je upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu. Može se pojaviti iznenada uzrokujući jako povraćanje i proljev. Najčešće je popraćen jakim i bolnim grčevima u trbušnoj šupljini. Virusni gastroenteritis dijagnosticira se na temelju kliničke slike. Nalaz kulture stolice može isključiti bakterijske uzročnike bolesti.

Gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći vrlo zarazni rotavirus, virus Norwalk i neki serotipovi adenovirusa. Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva u djece, a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom. Rotavirusne infekcije najčešće se javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom.

Virus Norwalk je glavni uzročnik epidemijskog gastroenteritisa u djece i odraslih tijekom cijele godine. Virusi koji su slični virusu Norwalk česti su kod djece školske dobi. Epidemije virusnih proljeva obično se šire fekalno-oralnim putem, a isto tako je moguć prijenos s osobe na osobu kapljično. Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili u vodi za piće.

Simptomi se pojavljuju od 1 do 3 dana nakon uzimanja zagađene hrane ili vode, a to su gubitak teka, povraćanje, bolovi i grčevi u debelom crijevu i trbušnoj šupljini, drhtavica, proljev, mučnina, nadimanje, opća slabost, ukočenost zglobova, pretjerano znojenje, inkontinencija, povišena temperatura, glavobolja i povraćanje krvi.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje gastroenteritisa

- Želudac je potrebno smiriti te postite 1-3 dana, pri postu piti samo čajeve od čubra, matičnjaka, kadulje, majčine dušice ili mažurana
- Ostanite u krevetu
- Pijte mnogo tekućine da nadoknadite gubitak vode zbog proljeva i povraćanja
- Čajevi od breze, lipovog cvijeta, koprive, kamilice, kičice, matičnjaka, peperminta, kima i sjemena lana
- Izbjegavajte mliječne proizvode
- Uzimajte vitamine A, C i E
- Za sprečavanje infekcije uzimajte češnjak i đumbir
- Za smanjivanje plinova u crijevima uzimajte aniš i paprenu metvicu
- Kad se pojavi tek uzmite čistu bijelu kuhanu rižu


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.