Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Glavobolja


Opis

Glavobolja nije bolest nego je alarmni signal tijela i često se javlja kao simptom koji otežava ili onesposobljava bolesnika, no rijetko se radi o životnoj ugroženosti. Najčešće ih izazivaju:

- psihosocijalni stres, živčana i duševna opterećenost, kronični strah, nervoza, sukobi, potisnuti osjećaji, umor; bolovi brzo nestanu, a ponekad su popraćeni proširenjem krvnih žila
- pretjerano uživanje cigareta i alkohola, a kao posljedica nekih oboljenja ili infektivnih bolesti (gripe, upale sinusa) pojavljuje se tupa bol u predjelu cijele glave
- bolovi u zatiljku i predjelu čela ukazuju na umor, reumu, bolesti kralježnice, posebno vratnog dijela
- drugi faktori su povišeni krvni tlak, alergije na neke prehrambene proizvode, opterećenost očiju, trovanja, buka, lijekovi, sunčanica, osjetljivost na promjene vremena, suhi zrak itd.

Kod utvrđivanja uzroka glavobolje treba obratiti pozornost na lokalizaciju, jačinu, trajanje, karakteristike, učestalost, faktore koji je pogoršavaju ili poboljšavaju, te prateće simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, ukočen vrat. Korisno je provesti analizu krvne slike, određivanje sedimentacije, biokemijske testove, te pregled cerebrospinalne tekućine.

Korisni su i specifični testovi kao što su testovi ispitivanja vida ili rendgenski snimak paranazalnih sinusa. Ako se uzrok stalno ponavljajuće glavobolje ni tada ne utvrdi, potrebno je učiniti CT (kompjutorska tomografija) ili MR (magnetska rezonancija) mozga, posebno ako su uz glavobolju prisutni i drugi patološki znakovi. Akutni nastanak glavobolje drugačijih karakteristika kod osoba mlađih od 40 godina uvijek nalaže ispitivanje.

Glavobolje kratkog trajanja ne zahtijevaju specifično liječenje osim primjene srednje jakih analgetika i mirovanja u odgovarajućim uvjetima. Terapija se počinje nakon uspostavljanja dijagnoze i temelji se na učestalosti i težini glavobolje, te stupnju onesposobljenosti pacijenta koji uzrokuje. Liječenje može biti usmjereno na ublažavanje ili uklanjanje napada ili na profilaksu, dakle sprječavanje izbijanja ukoliko se radi o učestalim, jakim glavoboljama. Česte glavobolje mogu ukazati na neko ozbiljno oboljenje, stoga je preporučljivo da se konzultirate sa svojim liječnikom kako bi se liječenje poduzelo pravovremeno.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje glavobolje

- Izbjegavajte sredstva protiv bolova s obzirom da dugotrajnim uzimanjem oštećuju bubrege i mogu prouzročiti trovanje
- Izbjegavajte alkohol i cigarete
- Pravilnim načinom života utječe se na sprječavanje glavobolja: izbjegavanje buke, prostorije redovno zračiti, češće se kretati na svježem zraku i sl.
- Terapije hladnom vodom
- Pijte čajeve čija svojstva ublažavaju bolove: jaglac, odoljen, lipov cvijet, pasiflora ili mješavina od matičnjaka, peperminta, krijesa i kadulje
- Stavljajte na bolno mjesto hladne obloge sa lagano prešanim listom vinove loze ili kelja, odnosno mljevenog kima (kuhati u vodi da se dobije kašasta smjesa)
- Stavljati na čelo obloge sa lukom, hrenom ili na ploške rezani sirovi krumpir
- Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom
- Češće umivanje hladnom vodom
- Masaža bolnog mjesta ili stavljanje hladnih obloga
- Kupke stopala sprječavaju prebrzi protok krvi u mozgu
- Sljepoočnice, čelo i zatiljak masirajte eteričnim uljima od lavande, ružmarina i peperminta; kapnite nekoliko kapi na jastuk tako da i po noći udišete eterične pare
- Akupresura
- Kod psihičkih uzroka, stresa, primjenite tehnike opuštanja
- Kod glavobolje uzrokovane trovanjem, lijekovima ili osjetljivosti na neke prehrambene proizvode preporuča se post, kako bi se otrovne tvari izbacilo iz organizma, klistiranje i kupka za cijelo tijelo s dodatkom voćnog octa


Napomena

Kada se pojave jaki, neobični bolovi u glavi i kad prilično dugo traju npr. nepodnošljiva bol u sljepoočnici, obavezno posjetiti liječnika. Kada je glavobolja popraćena vrtoglavicom, mučninom, slabošću i smetnjama vida također posjetiti liječnika.