Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Gljivične infekcije


Opis

Različiti tipovi infekcija kože i sluznice koje su izazvane mikroskopskim gljivičnim organizmima medicinski se nazivaju mikoze. To se posebno odnosi na upalu sluznice rodnice (kandidijaza) i različite vrste kožnih infekcija, npr. lišajeve i atletsko stopalo. Gljivične infekcije se najčešće pojavljuju na toplim i vlažnim pregibima kože, poput pazuha ili prepona, ali mogu zahvatiti tjeme ili neki drugi dio tijela u obliku ovalnih krasta koje se postupno povećavaju i šire.

Kandidijazu uzrokuje skupina gljivica sličnih kvaščevima od kojih je najčešća Candida albicans. Ona se prirodno nalazi u probavnom sustavu, te se ponekad počinje nepravilno razvijati osobito na pregibima kože, u ustima ili u rodnici. To se obično događa nakon liječenja antibioticima ili oslabljenog imuniteta.

Atletsko stopalo, infekcije u preponama i lišajeve najčešće uzrokuju glivice trihofiton i epidermofiton. Infekcija poznata pod nazivom atletsko stopalo posljedica je nošenja sportske obuće i znojenja nogu, a najčešće se pojavljuje kod sportaša. Vrlo se lako širi putem podova pod tuševima i u svlačionicama.

Osobe oboljele od šećerne bolesti, te osobe s HIV-om podložnije su svim infekcijama, pa i gljivičnim infekcijama kože.

Simptomi infekcija su crvene ili smeđe površine djelomično pokrivene mjehurićima ili malim krastama, bolne blijedožute uzdignute površine u usnoj šupljini, bijele ispucale i svrbljive upaljene površine u preponama, zadebljale svrbljive ljuskaste površine na vlasištu i zadebljanje kože između prstiju koje često prelazi u raspucalu i ljuskavu kožu što je simptom za atletsko stopalo.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje gljivičnih infekcija

- Sprječite nastajanje atletskog stopala noseći sandale, cipele i pamučne čarape koje nogama omogućuju da dišu
- Pazite da vam noge uvijek budu suhe i da ih dobro obrišete nakon kupanja ili tuširanja
- Pazite da vam nokti na nogama budu kratki
- Izbjegavajte nositi usku odjeću
- Pregibe na koži dobro obrišite i osušite
- Stavljajte obloge od nevena i planinskog čubra
- Koristite tinktute oraha i ehinaceje
- Parne kupke
- Izbjegavajte stres
- Krećite se što više na svježem zraku
- Opustite se
- Spavajte dovoljno


Napomena

Ne započinjite s liječenjem tih infekcija bez savjetovanja s liječnikom.