Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Grčenje mišića


Opis

Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije imala neugodno iskustvo s bolnim grčenjem mišića. Ono se često pojavljuje i malokad traje duže od nekoliko trenutaka. Različiti faktori ih mogu izazvati, a najčešći je poremećaj, odnosno nedostatak soli i vode u organizmu, npr. kod većih tjelesnih napora kada je znojenje pojačano, a u organizam se ne unosi dovoljno tekućine.

Uzroci grčenja mišićnih vlakana su poremećaj izmjene tvari u stanicama mišića, kao i uzimanje određenih lijekova koji ili utječu na povećano lučenje tekućine iz organizma ili uzrokuju grčenje, zatim jednostrana prehrana sa manjkom vitamina E i B5, kalcija i kalija.

Uzrok grčevima mogu biti i privremeni problemi s cirkulacijom, a vrlo često uzroci grčeva ostaju nepoznati. Grčevi mišića su bezopasni, a uzrokuju samo kratkotrajan neugodan osjećaj.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje grčenja mišića

- Jesti hranu koja sadrži kalij (riba, perad, šparoge) i magnezij (žitarice, svježe povrće)
- Jedite hranu bogatu šećerom prije fizičkog napora
- Pijte čajeve od bijelog gloga, lipovog cvijeta i djeteline
- Mišić istezati u suprotnom pravcu od pravca grčenja
- Eterična ulja za masiranje ili kao dodatak u kupku: lavanda, pepermint, stolisnik, odoljen, komorač, mažuran, koriander, muškatni oraščić
- Bavite se sportom i gimnastikom
- Masaže
- Vježbe savijanja koljena i hodanja na prstima
- Primjeniti liječenje hladnoćom
- Prilikom spavanja podignite noge za 20 cm
- Nakon sportskih aktivnosti protegnite mišiće
- Sjesti na pod, obuhvatiti nožne prste i protegnuti nogu


Napomena

Kod čestog grčenja mišića potrebno je potražiti liječnika kako bi se utvrdio stvarni uzrok ili eventualni nedostatak kalcija ili magnezija.