Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Gušterača


Opis

Upala gušterače (Pankreatitis) je upala ili infekcija gušterače - izdužene, konusne žlijezde smještene iza želuca koja izlučuje probavne enzime, te hormone inzulin i glukagon. Upalu gušterače, bilo akutnu ili kroničnu, ne bi trebalo olako shvaćati. Uzrokovana je prekomjernim konzumiranjem alkohola, napadima žučnog kamenca ili preopterećenja žlijezde uslijed koncentriranih prehrambenih sredstava. Najčešće se pojavljuje kao popratno oboljenje nakon upale želuca, dvanaesterca ili žučnog mjehura.

Pri pojavi prvih simptoma kao što su nagli bolovi u sredini gornjeg dijela trbuha, povišena tjelesna temperatura, ubrzan puls i disanje, slabost, ništa ne jesti ni piti i odmah potražiti liječničku pomoć. Hranu možete ponovno uzimati tek nakon što bolovi prođu.

Mehanizam koji uzrokuje upala gušterače nije dobro poznat, ali je mišljenje da se enzimi koje gušterača normalno izlučuje u neaktivnom obliku aktiviraju u gušterači i počnu razarati njezino tkivo. To je proces autolize koji uzrokuje oticanje, krvarenje i oštećenje krvnih žila. Napadaj može trajati 48 sati. Bolest pogađa više muškarce nego žene.

Kod kronične upale gušterače dolazi do aktiviranja enzima koji uništavaju vlastitu žlijezdu, a tegobe se javljaju tek nakon dužeg perioda kao i kod ciroze jetre. U tom slučaju postoji apsolutna zabrana konzumiranja alkohola. Nakon upale normalizira se ukupna funkcija gušterače.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje gušterače

- Nastojati rasteretiti sve organe koji utječu na metabolizam
- Smanjiti tjelesnu težinu, odnosno izbaciti otrovne tvari iz organizma sa monodijetom i postom kako bi se rasteretila gušterača
- Jesti što više povrća
- Strogo izbjegavati mast, bjelančevine i šećer (dopuštene su samo bjelančevine iz mliječnih proizvoda)
- Smanjiti obroke količinski, ako je tjelesna težina prekomjerna
- Izbjegavati ugljikohidrate iz rafinirane riže, žitarica, bijelog kruha i čokolade
- Gušterača ne podnosi prekomjerni alkohol i slatku, kaloričnu hranu
- Vodite brigu o pravilnoj probavi i stolici
- Primjenite osnovna načela zdrave prehrane i probave
- Pijte sokove od ribizla i borovice
- Topli i parni oblozi sa dodatkom ljekovitih trava kako bi poboljšali cirkulaciju i potaknuli rad gušterače
- Špinat potiče rad gušterače
- Redovita liječnička kontrola


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.