Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Hunjavica


Opis

Hunjavica je infekcija nosne sluznice i najčešće je popratna pojava i posljedica pothlađenosti ili neke druge infekcije. Nosna sluznica nabubri i izlučivanje je jako gusto. Iako nije ugodno, hunjavica prođe nakon nekoliko dana. Ukoliko se infekcija proširi na nosne šupljine tada oboljenje može duže potrajati.

Akutna hunjavica se može očitovati obilnim sekretom uz učestalo kihanje ili bez sekreta sa začepljenim nosom i otežanim disanjem. Često je kombinirana s kihavicom i nadraženim očima, jakom glavoboljom (prije svega kod sagibanja), bolovima u ušima i temperaturom višom od 39 stupnjeva.

Ako simptomi hunjavice traju više od dva tjedna smatra se da je bolest prešla u kronični oblik te je potrebno potražiti savjet liječnika, jer je možda u pitanju kronični rinitis, suhi rinitis uzrokovan lijekovima, sinusitis i dr.

Farmaceutska industrija nudi čitav arsenal sprejeva, kapi i masti protiv upale sluznice, ali prirodni preparati i stari domaći lijekovi su isto toliko djelotvorni.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje hunjavice

- Pijte mnogo tekućine kako bi sekret u nosu ostao tekući
- Paziti da se nosna sluznica ne presuši
- Stavljajte obloge od crvenog luka
- Parite lice nad vrućom vodom sa dodatkom kamilice bora ili eukaliptusa
- Kupke sa dodatkom majčine dušice kako bi se dobro iznojili
- Kupke nogu u što toplijoj vodi sa dodatkom cvijeta lipe
- Čajevi od lipovog cvijeta, kamilice ili đumbira čiste dišne puteve i dezinficiraju
- Jesti što više češnjaka i hranu i pića koja sadrže vitamin C
- Boravite u ugodno ugrijanoj prostoriji i ne radite i spavajte u vlažnim i hladnim prostorijama
- Učinite organizam otpornijim na prehlade redovitim tuširanjem u hladnoj vodi ili stavljanjem hladnih obloga preko prsa ili leđa


Napomena

Ako navedene poteškoće traju duže od tjedan dana i u slučaju temperature više od 39 stupnjeva obavezno posjetite liječnika.