Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Infekcija grla


Opis

Upale krajnika i ždrijela vrlo su česta oboljenja infekcije grla. Najčešći uzroci su virusi i bakterije, ali prisutne su i alergijske upale. Uglavnom prolaze brzo i bez komplikacija, iako kod određenih bolesnika mogu nastati i ozbiljnije komplikacije, pogotovo nakon gnojnih bakterijskih upala.

Akutnu gnojnu upalu grla, anginu, najčešće uzrokuje streptokok. Počinje naglo visokom temperaturom, te jakom grloboljom, glavoboljom, otežanim gutanjem i osjećajem slabosti. Na vratu se mogu opipati povećani limfni čvorovi. Na krajnicima i nepčanim lukovima vide se gnojne naslage.

Virusna je upala grla blaža, a popraćena je curenjem sekreta iz nosa, začepljenim nosom, osjećajem grebanja u grlu, a grlo i ždrijelo su crveni.

Kronična upala krajnika i ždrijela posljedica je ponavljajućih akutnih upala. Kronični tijek može biti i posljedica pušenja, rada u zagađenoj atmosferi, prekomjerne konzumacije alkohola ili kroničnog gastritisa.

Upala grkljana, laringitis, najčešće je lakše oboljenje popraćeno promuklošću, grebanjem u grlu, a rjeđe gubitkom glasa. Uzroci bolesti mogu biti naprezanje glasa, nagle promjene temperature, hladnoća, prašina i duhanski dim.

Treći krajnik može biti problem u dječjoj dobi, a nalazi se iza stražnjih otvora nosne šupljine. Ima važnu ulogu u obrani organizma od infekcije, međutim, može se povećati do te mjere da dijete otežano diše kroz nos, hrče, loše spava i često se budi. Budući da zrak ne prolazi kroz nos i ne pročišćava se, dijete je sklonije infekcijama nosa, sinusa, uha i pluća.

Sve to može dovesti do usporenog rasta djeteta, dijete je blijedo, diše na otvorena usta jer mu se iz nosa cijedi sekret, izgleda pospano. Pritisak na Eustahijevu tubu (cjevčica koja regulira tlak u srednjem uhu) može uzrokovati bakterijske upale srednjeg uha pa se kod te djece zamjećuju i problemi sa sluhom.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje infekcije grla

- Zdrav način života jača obrambeni sustav organizma i sprječava oboljenje
- Prilikom prvih znakova infekcije odmah primjeniti mjere samopomoći, mirovanje u krevetu i primjena topline, kako bi se spriječila angina
- Stavljati oko grla tople/vruće obloge sa dodatkom čaja od kadulje, octa i gline tri puta dnevno
- Na prsa stavljati obloge sa dodatkom ulja od eukaliptusa i lavande
- Kupke nogu u toploj/vrućoj vodi
- Skuhati krumpir u ljusci i izgnječiti, te ga staviti u vunenu čarapu, a čarapu omotajte oko vrata i preko nje stavite šal (primjena preko noći dok spavate)
- Grgljanje i ispiranje usta sa čajevima od kamilice, kupine, nevena, kadulje i peperminta ili sa slanom vodom
- Piti čajeve od kadulje, bijelog sljeza i sljeza
- Piti što više tekućine
- Masirati vrat sa eteričnim uljem od eukaliptusa
- Jesti kašastu hranu i što manje mliječnih prerađevina
- Prestati pušiti cigarete jer oštećuju sluznicu ždrijela
- Unositi što više vitamina A, B1 i C
- Kod pomanjkanja teka ne forsirati jesti
- Propolis od meda, bomboni od kadulje
- Kupajte se u mlakoj vodi jer to smanjuje temperaturu
- Kod upale ždrijela pijte čajeve od kadulje i majčine dušice
- Kod upale krajnika uzimajte divlji sljez, bijeli sljez, ehinaceju, mirisnu ljubicu i ljekoviti oranj
- Pijte pripravke od crne bazge
- Tijekom oporavka pijte pripravke od šipka, ružmarina i pasji trn
- Eterično ulje eukaliptusa umasirajte u područje grla
- Mirovanje


Napomena

Ako bolovi u grlu potraju duže od dva dana obavezno posjetite liječnika.