Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Kretanje i sport


Opis

Zdrava i skladna ishrana nije dovoljna sama po sebi, nego i tjelesne funkcije treba trenirati. Ukoliko se tijelo "štedi" dolazi do slabljenja njegovih funkcija kao i obrambenosti organizma. Kretanje i sport poboljšavaju rad probavnih organa, utječu na pravilnu izmjenu tvari u organizmu i smanjuju tjelesnu težinu.

Istraživanja su pokazala da istrenirano srce mora daleko sporije raditi za ostvarivanje ponekih radnji u odnosu na neistrenirano srce. Iz toga proizlazi da ukoliko je srce istrenirano ne raste krvni tlak uslijed fizičkog napora. Kretanje i sport kondicioniraju tijelo na način da preventivno utječe na sprječavanje oboljenja i usporava proces starenja, s obzirom da održava tijelo mladim.

Kretanje i sport sprječava debljanje i nastoji očuvati tjelesnu težinu i čak je i smanjiti. Osim toga, utječe na metabolizam i pravilnu izmjenu tvari u organizmu. Uz to potiče cirkulaciju krvi kroz ubrzane otkucaje srca i osigurava izbacivanje otrovnih tvari iz organizma. Isto tako poboljšava pravilno disanje i kroz bolju cirkulaciju krvi poboljšava funkcioniranje drugih organa.

Kretanje i sport očvršćuje cjelokupnu muskulaturu, utječe na veći dovod kisika u organizam, jača obrambeni sustav organizma i sprječava oboljenja od infektivnih bolesti. Uz to sprječava i proširenje vena, kožu čini svježom i zategnutom, zglobove i tetive čini elastičnim, jača mišiće i kosti.

Vrstu sporta kojom se želi baviti treba izabrati ovisno o interesu i zanimanju za njega. Bavljenje sportom treba kod osobe pobuditi zanimanje i radost, a to se ne može postići ukoliko se pod sportom podrazumijeva vožnja kućnog bicikla za kojeg se vrlo brzo postane nezainteresiran.

Kod osoba koje se ne bave sportom, može se unatoč tome poboljšati cirkulacija svakodnevnim šetnjama i trčanjem. Pri šetnji nemojte besposleno tumarati ili se polako vući, nego snažno koračajte odmjerenim koracima, a pri tome ruke naizmjenično ispružite prema naprijed čime će te ojačati trbušne mišiće.

Dok šetate dišite lagano i duboko. Brojite koliko koraka napravite dok lagano udahnete, a koliko dok izdahnete. Nastojte praviti što veće korake, tako će te prekoračati veću udaljenost, a nećete se umoriti. Ukoliko svakodnevno šetate nastojte svakog sljedećeg dana povećati daljinu, na taj će te način povećati kondiciju, a organizam nećete iscrpiti.

Kod hobija kojim se obično bavimo, također nalazimo dovoljno kretanja. Primjer je rad u vrtu koji prema zdravstvenim učincima za zdravlje ne zaostaje za sportom. Prednost je povrtlarstva upravo u tome što se stalno nalazimo na svježem zraku, te se time stimulira disanje, potiče bolja prokrvljenost, cirkulacija, a time i rad svih drugih organa.