Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Kožne infekcije


Opis

Neke infekcije kože su virusnog podrijetla, npr. herpes, bradavice, kozice i herpes zoster, druge su vrste infekcija uzrokovane bakterijama, npr. čirevi, crveni vjetar (vrbanac) i impetigo, dok su treće vrste gljivičnog podrijetla poput atletskog stopala i lišajeva i mogu imati ozbiljne posljedice. U slučaju impetiga mogu dovesti do oboljenja bubrega ili do opće infekcije organizma poznate pod nazivom septikemija, odnosno trovanje krvi.

Impetigo je vrlo uobičajeno oboljenje od kojeg često obolijevaju djeca. Čirevi se razvijaju kad se upali folikula dlake. Infekcija se širi na susjedno tkivo koje se zatim puni gnojem. Čir može izazvati i šećerna bolest.

Infekcije kože uglavnom se šire češanjem, grebanjem ili su rezultat slabe tjelesne higijene. Najugroženija su djeca u vrtićima i školama, te osobe koje pate od dermatitisa i osobe čiji je imunitet na niskoj razini.

Kožni osip je najčešće alergijski uzrokovani osip u obliku crvenih, odnosno smeđih svrbljivih nabreklina, slično kao kada se ožari na koprivu. Osip može biti popraćen sa opekotinama, odnosno povišenom temperaturom osute površine kože. Najčešće je uzrokovan alergijom na neke namirnice, ali ga izazivaju i neki lijekovi, ubodi insekata i kemikalije.

Prekomjerna osjetljivost kože je ponekad uvjetovana psihičkom nervozom. Kožni osip je u pravilu bezopasan, osim što izaziva nepodnošljivi svrbež, ali ipak samoinicijativno postavljanje dijagnoze od strane pacijenta nije dobra ideja.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje kožnih infekcija

- Nakon prvog osipa nastojte utvrditi da li postoji alergija ne neke namirnice, te ih izbjegavajte
- Ne istiskujte čireve nego ih pustite da dozriju i izbace gnoj
- Jesti hranu siromašnu mastima i solju
- Uzimajte češnjak, sibirski ginseng i ehinaceju protiv infekcije
- Za suzbijanje svrabeža koristite ledene komprese sa dodatkom kadulje
- Pranje tijela u voćnom octu
- Obloge od majčine dušice, lavande, borovice i planinskog čubra
- Parne kupke
- Izbjegavajte stres
- Krećite se što više na svježem zraku
- Ne širite infekciju češanjem
- Izbjegavajte kobasice, masno meso i kolače
- Opustite se
- Spavajte dovoljno
- Poboljšajte rad jetre uzimajući maslačak, artičoku i obični čičak
- Redovno čistite crijeva
- Ojačajte svoj imunološki sustav da bi spriječili ponovni osip


Napomena

Kod kožnog osipa uzrokovanog nekim lijekovima ili ubodima insekata može doći do gušenja, te je u takvim slučajevima nužno potražiti liječničku pomoć.