Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Krvarenje iz nosa


Opis

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod djece ili starijih ljudi, a osobito u tijeku virusnih epidemija, krajem zime i početkom proljeća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu. Krvarenje se javlja iznenada, često noću, tijekom sna.

Često krvarenje iz nosa je obično uzrokovano prekomjernom osjetljivošću nosnih žilica. Uzrok krvarenja također mogu biti povrede, slabo zgrušavanje krvi, suha nosna sluznica, povišeni krvni tlak, stres ili osjetljivost na vremenske promjene.

Izgled i opće stanje bolesnika ovisit će od intenziteta krvarenja. Ukoliko je teže krvarenje, uočljivo je bljedilo kože, puls je ubrzan, a ponekad dolazi i do kolapsa. Neophodno je prvo smiriti bolesnika.

Glava bolesnika mora biti nagnuta naprijed, te se mora palcem i kažiprstom uhvatiti za nos, te čvrsto stisnuti u trajanju od nekoliko minuta i mirno disati. Ako se krvarenje i dalje nastavi, bolesnika je potrebno odvesti liječniku. Liječnik tada zaustavlja krvarenje, a nakon toga treba dijagnosticirati uzrok krvarenja.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje krvarenja iz nosa

- Portulak je biljka koja posebno poboljšava zgrušavanje krvi, a može se piti iscijeđena ili jesti kao salata
- U toplim prostorijama paziti da ima dovoljno vlažnosti da se sluznica ne osuši
- Na vrat je potrebno staviti hladan oblog
- Glavu nemojte naginjati unazad jer će vam se krv sliti niz grlo
- Ako je pukla žilica u prednjem dijelu nosa, stisnite palcem i kažiprstom nos na nekoliko minuta kako bi se žilica sama zatvorila
- Vrećica sa ledom ili hladni oblog stavljeni na čelo ili sljepoočnicu djeluju na sužavanje žilica
- Umočiti gazu u vodiksuperoksid i staviti na nos
- Piti čajeve od rusomače, imele i stolisnika


Napomena

Kod čestog krvarenja iz nosa potražite liječničku pomoć.