Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Kihanje


Opis

Kihanje, poput kašlja, štiti dišne putove. To je nesvjesna, refleksna radnja koja se odvija nezavisno od čovjekove volje. Za razliku od kašlja, podražaj na kihanje ne dolazi iz sluznice dišnih cijevi, nego samo iz sluznice nosa.

Podražaj odlazi iz nosa živcima u produženu moždinu, odakle opet dolaze "naredbe" koje uključuju u rad brojne mišiće, koji inače sudjeluju pri disanju i kašlju.

Kihanje započinje dubokim udisajem. Nakon toga disanje potpuno prestaje, a meko se nepce podigne i zatvori unutarnje nosne otvore. Istovremeno se napnu mišići koji sudjeluju pri izdisaju, a tlak u plućima poraste. U jednom trenutku meko se nepce spusti, otvore se "vrata" za ulazak u nos, kroz koja prođe snažna struja zraka pod jakim pritiskom. Zrak iz pluća upravo eksplozivno prođe kroz nosne hodnike, pa taj snažni mlaz omogućuje da se iz nosa odstrane sve strane i štetne tvari.

Kihanje mogu izazvati mnogi uzročnici, a najčešći je prehlada ili, kako se još naziva, nosni katar, hunjavica, kihavica. Osim glavobolje javlja se lagano oteknuće nosne sluznice, koja postaje preosjetljiva na podražaje.

U takvom slučaju kihanje može biti izazvano nadražajima koji kod zdrave nosne sluznice ne mogu izazvati nikakve promjene, npr. nagla promjena temperature, jače strujanje zraka, dodir, dim.

Zvučni "ap-ciha" može najaviti ozbiljniju zaraznu bolest. Kihanje se javlja gotovo redovito kod djece u početku ospica; jedan je od prvih znakova gripe, kao i nekih drugih bolesti dišnog sustava. Zbog toga što bezazleno kihanje može najaviti ozbiljniju bolest, u narodu je nastao izraz "nazdravlje", koji se upućuje osobi koja kiše sa željom da sve ostane samo na kihanju.

Čest je uzrok kihanja preosjetljivost nosne sluznice (alergija) na neke tvari koje u nosnoj sluznici izazivaju jak podražaj: cvjetni prah, mirisi, prašina, plinovi, dimovi. Postoje tvari koje gotovo redovito izazivaju kihanje ako dođu u dodir s nosnom sluznicom: papar, paprika, duhanski prah.

Nadražaj koji dovodi do kihanja, a nije dovoljno jak, može se pojačati gledanjem u jači izvor svjetla, u sunce ili žarulju. Kihanje može biti izazvano i nadraživanjem vanjskoga slušnog kanala, "kopkanjem uha", parazitima u nosu.

Kihanje može biti i histerična pojava. Javlja se češće u žena, obično poslije sukoba u obitelji, na radnom mjestu, zbog neispunjenih želja. Histerično kihanje može trajati satima, tjednima, pa i mjesecima.

Kihanje se može namjerno izazvati plinovima i prašcima. Takva se sredstva nazivaju kihavcima i mogu uzrokovati salve strahovitoga kihanja. Kihavci, zajedno sa suzavcima, pripadaju grupi bojnih otrova nadražljivaca.