Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Mučnina


Opis

Nema čovjeka koji ne poznaje neugodan osjećaj što se iz želuca širi prema ždrijelu i stvara potrebu za povraćanjem. Taj se osjećaj obično opisuje kao muka, mučnina, gađenje. Mučnina često prethodi povraćanju i može biti praćena glavoboljom, znojenjem, vrtoglavicom, slinjenjem, gubitkom apetita, umorom, strahom. Sve te popratne tegobe ovise o uzroku.

Mučnina vrlo često prati psihičke poremećaje i javlja se u vezi s osjećanjem straha, neugode, uzbuđenja. Poznata je mučnina i povraćanje đaka i studenata prije ispita, mučnina u teškim, mučnim situacijama. Izrazi "mučno mi je gledati", "muči mi se kad ga vidim", pokazuju usku vezu osjećajnoga života i mučnine.

Ako je neugodna situacija naročito jaka, umjesto izraza "muči mi se" upotrijebit će se izraz "povraća mi se". Mučnina prethodi povraćanju. Riječ je zapravo o istom procesu, samo je jačina podražaja različita. Manji nadražaj izaziva mučninu, jači nadražaj dovodi do povraćanja. Znači, do osjećaja mučnine dolazi se nadraživanjem centra za povraćanje u mozgu.

Podražaji koji izazivaju mučninu mogu dolaziti iz različitih dijelova tijela; najčešće potječu iz probavnih organa, prije svega želuca. Svaka nagla akutna upala želuca redovito započinje mučninom. Upala može nastati zbog pokvarene, vruće, ili jako ledene hrane, uzimanja lijekova, otrovnih tvari, nakon uzimanja žestokih pića na prazan želudac.

Mučninu može izazvati i naglo širenje želuca nakon preobilnih obroka. I kronične bolesti želuca mogu izazvati mučnine koje traju godinama. Najčešći su uzroci kronična upala želuca (gastritis) i čir na želucu. Mučnina se može javiti i kod tzv. alergičnoga gastritisa, tj. upale želuca koja nastaje zbog toga što želudac ne podnosi određenu vrstu hrane.

Mučnina se ne javlja u isto doba dana. Važno je da liječnik zna da li se javlja ujutro na prazan želudac ili tek poslije jela, da li je praćena proljevom, povraćanjem, svrbežom, promjenama na koži, temperaturom, bolovima. Mučninu mogu izazvati i bolesti drugih probavnih organa, jetre, žučnoga mjehura, gušterače te upalnih i drugih bolesti crijeva. Podražaji koji izazivaju mučninu mogu doći iz raznih dijelova tijela.

Mučnina se javlja kod srčanih, bubrežnih i jetrenih bolesnika; redovito se pojavljuje u vezi s bolovima uzrokovanim kamencima u mokraćnim putovima; javlja se kada bubrezi zataje, a u tijelu su otpadne tvari koje se ne mogu odstraniti iz organizma (uremija).

Mučnina može nastati zbog nadražaja centra za ravnotežu u srednjem uhu (morska bolest); ona prati mnoge vrste glavobolja i neke bolesti mozga; kod raka na želucu može trajati mjesecima s neznatnim bolovima; može biti posljedica manjka nekih vitamina i pretjeranoga pušenja; nastaje i zbog uzimanja digitalisa, lijeka za srce, tableta za sprječavanje trudnoće; javlja se i kod mnogih zaraznih bolesti, a može ukazivati na komplikacije kod upale gušterače, pluća, kostiju, kod zaušnjaka.