Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Masnoće u krvi


Opis

Taj izraz označava sve nepravilnosti u ravnoteži masnih tvari (lipida) koje se nalaze u krvi, a posebno razinu kolesterola, fosfolipida i triglicerida. Suvišak tih masnoća opterećuje krvne žile i uzrokuje probleme s cirkulacijom što može dovesti do težih oboljenja. Da bi se utvrdila nenormalna razina lipida u krvi potrebno je napraviti testove.

Kolesterol je masnoća koje najviše ima u namirnicama životinjskog podrijetla i bez njega većina živih bića ne bi mogla živjeti. Prvenstveno, riječ je o tvari koja je normalan gradivni sastojak svake stanice tijela. U ljudskom organizmu kolesterol je potreban za mnoge metaboličke procese u izmjeni tvari.

Iz njega nastaje više vrsta hormona, a također je i dio molekule vitamina D. Kolesterol je i tvar iz koje nastaju žučne kiseline koje se putem žuči izlučuju u crijevo i bez kojih je nezamisliva normalna probava, poglavito masti.

Ova za život važna tvar mora u tijelu uvijek biti na raspolaganju, pa količina kolesterola u tijelu ne smije ovisiti o njegovom unosu putem hrane. Zato se kolesterol stvara i u tijelu, a glavno mjesto gdje nastaje je jetra.

U 80% slučajeva poremećaji masnoća su genetski i nemaju nikakve veze s prehranom, a u preostalih 20% zdrava prehrana može poboljšati stanje. Problemi povezani s masnoćom u krvi mogu biti izazvani šećernom bolesti, pretilošću, starošću, konzumiranjem alkohola, pušenjem i menopauzom.

Te probleme mogu izazvati i neki lijekovi, npr. kontracepcijska sredstva i neki lijekovi protiv HIV-a. Simptomi se pojavljuju kao posljedica problema s cirkulacijom, a manifestiraju se kao vrtoglavica, šumovi u ušima, bolovi u prsima ili nogama za vrijeme hodanja, masne naslage ispod kože oko očiju ili na drugim dijelovima tijela.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje masnoća u krvi

- Smanjenje masti u krvi će te postići ishranom sa svježim povrćem i žitaricama
- Patlidžan, mrkva, luk, poriluk, soja, kuhana riba, jogurt, kukuruz i suncokretovo ulje utječu na smanjenje kolesterola kao i povrće i voće koje sadrži dosta pektina (jabuka, dunja)
- U početnom stadiju regeneriranja krvnih žila će pomoći riža i posije od zobi
- Jedite neslano
- Izbjegavajte: slatkiše, šlag, masni sir, masno meso, zaprške, salame, iznutrice, životinjsku mast, fritiranu hranu, toast, bijeli kruh, tjesteninu od jaja, kolače, morske plodove, ribu iz ulja i sušenu i alkohol u većim količinama
- Smanjite prekomjernu težinu i redovno kontrolirajte krvni tlak
- Prestanite pušiti i izbjegavajte zadimljene prostore
- Što češće jedite svježe povrće koje možete i obariti, koje je tako brzo pripremljeno kao i kuhano, a zadržava svoj okus, prirodnu boju i sastojke
- Tuširanjem i kupkama cijelog tijela ili samo nogu sa dodatkom voćnog octa će te pospješiti bolju prokrvljenost
- Masiranje ili kao dodatak u kupku eterično ulje od ružmarina
- Potrebno se kretati što više na svježem zraku
- Pijte čajeve od bijelog gloga, kadulje, rusomače, češnjaka i zeleni čaj
- Pojesti tri žlice kiselog kupusa ili soka od bijelog kupusa na prazan želudac
- Ekstrakt od imele (oko 20 kapi u pola čaše vode piti tri puta dnevno)
- Izbjegavajte stres i stresne situacije i redovno primjenjujte metode opuštanja
- Redovito vježbajte
- Ljekovite biljke: đumbir, artičoka, grbica, hren, poriluk, češnjak (sirov ili kao sok). Stari domaći lijek: češnjak kuhati u mlijeku, ocijediti i piti na prazan želudac


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.