Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Menstrualni problemi


Opis

Od menstrualnih problema najčešći su izostanak menstruacije (amenoreja) i bolna menstruacija (dismenoreja). Obično se razlikuje primarna, kad se menstruacija uopće nije pojavila i sekundarna amenoreja kad su krvarenja u početku bila pravilna, pa počinju biti sve rjeđa ili potpuno izostanu.

Do primarne amenoreje može doći zbog kašnjenja puberteta, osobito kad je to nasljedno, a u mnogo rjeđim slučajevima je riječ o deformaciji spolnih organa. Smatra se da je amenoreja nastupila, ako menstruacija preskoči barem tri ciklusa. Djevojku koja ne dobije menstruaciju do 16-te godine treba poslati na pregled zbog sumnje na primarnu amenoreju.

Rijetki i slabi menstrualni ciklusi (oligomenoreja) su vrlo česti u ranom pubertetu i nisu zabrinjavajući. U početku menstrualnih krvarenja, prvih par godina se ciklusi obično ne reguliraju. Čak i normalni ciklusi kod odraslih žena mogu svaki mjesec varirati za nekoliko dana.

Kod nekih žena menstrualno krvarenje javlja se svaka tri tjedna, kod drugih svakih pet tjedana. Jačina krvarenja također je različita, krvarenje može biti obilno ili slabo. Ponekad krvarenje može izostati, a sljedeće krvarenje nakon toga može biti obilno, što je najvjerojatnije posljedica preskočene ovulacije, a ne pobačaja.

Zabrinjavajuće je ako ciklusi traju manje od 21 dan, a krvarenja više od osam do deset dana ili ciklusi jako vremenski variraju tijekom nekoliko mjeseci. Takvi slučajevi ukazuju na probleme s ovulacijom.

Kod svih žena se tijekom krvarenja javljaju kontrakcije maternice, ali kod nekih ti grčevi mogu biti česti i vrlo intenzivni. U tim slučajevima govorimo o dismenoreji. Dismenoreja može biti primarna i sekundarna.

Primarna je posljedica normalnih kontrakcija mišića maternice i ima je više od polovice žena s menstruacijom. Kod sekundarne dismenoreje su menstrualni bolovi posljedica abnormalnih medicinskih stanja, npr. endometrioze.

Bolna menstruacija se može pojaviti u ranoj fazi puberteta ili kao sekundaran problem višegodišnje bezbolne menstruacije. Bolovi mogu imati oblik i snagu uobičajenih grčeva, ali znaju biti čak toliko jaki da je žena prisiljena ležati u krevetu.

Dismenoreju mogu izazvati problemi s cirkulacijom, infekcije, tumori maternice, endometrioza i polipi. Ipak, najčešći uzrok su hormonalni problemi kao rezultat pretjeranoh lučenja estrogena ili nedovoljne nazočnosti progesterona, a mogu biti i povezani sa stresom.

Menstrualni problemi uglavnom zahvaćaju mlade djevojke, nervozne žene, žene pod stresom, te žene u razdoblju prije menopauze. Menstrualne probleme može uzrokovati infekcija, mehaničko intrauterino kontracepcijsko sredstvo, drugi oblici kontracepcijskih sredstava, neki tipovi lijekova, oboljenja nekog tjelesnog sustava, te poremećaji u krvi.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje menstrualnih problema

- Jednom godišnje obavite sistematski pregled
- Pijte čajeve protiv upale i bolova
- Čajevi od kamilice i stolisnika
- Tinkture od đumbira i šljivolisne udikovine
- Za liječenje amenoreje uzimajte stolisnik, kumin i pelin
- Masaža trbuha eteričnim uljem lavande
- Jedite laganu, bazičnu hranu
- Izbjegavajte stres
- Vježbajte pravilno disanje
- Joga i tehnike opuštanja
- Jedite svježe voće i povrće
- Majčinski vratič


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.