Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Modrice


Opis

Modrice su privremene ozljede kože koje uzrokuju promjenu boju kože. Udarac u tijelo tvrdim predmetom ili pad uzrokovat će pojavu modrica ili nagnječenja. Modrice se pojavljuju u više različitih oblika, od malih plavkastih oznaka kod manjih ozljeda, pa do velikih crnih i otečenih kod težih slučajeva.

Na mjestima gdje se nalaze modrice potkožno tkivo ili dublji slojevi kože postaje natečeno zbog skupljanja krvi koja je istekla iz ozlijeđenih krvnih žila.

Svježa modrica je crvenkasta, bolna i osjetljiva, a nakon nekoliko sati se pretvara u ljubičastu ili plavu boju. Modrice pogađaju apsolutno sve ljude bez obzira na spol, rasu i dob. Djeca su sklonija modricama iz jednostavnog razloga zato što provode više vremena igrajući se i sudjelujući u aktivnostima koje mogu uzrokovati ozljede. Starije osobe također lakše dobivaju modrice, a to je zbog toga što gubitak masnih jastučića ispod kože uzrokuje gubitak fleksibilnosti.

Kod zdravih osoba modrica će prirodno zacijeliti, a brzina zacjeljivanja modrice ovisi o njenoj veličini, te traje dva do četiri tjedna. Ako se modrice pojave bez ikakvog razloga tada ih treba shvatiti ozbiljno.

Određena zdravstvena stanja poput dijabetesa mogu uzrokovati modrice, ali i otežati nastale modrice ozljedom da sporije zarastaju, stoga na pojavu modrica bez ozljeda ili kod težeg zarastanja treba posjetiti liječnika. Ne postoji mogućnost infekcije, ako se modrica ne češe ili pritišće.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje modrica

- Ozlijeđene dijelove ne izlagati naporu i na krvni podljev staviti vrećicu sa ledom
- Djelomična hladna kupka kako bi se spriječilo oticanje
- Nakon hlađenja stavljajte tople obloge sa dodatkom eteričnog ulja od nevena ili brđanke, obloge od pasiranog sira, gline ili mekinja
- Masirati eteričnim uljem ili masti od nevena i arnike
- Stavljati obloge od nevena, majčine dušice, kopra, bijele koprive i ljekovitog kokotca
- Nanosite eterična ulja od miloduha i lavande
- Uzimajte ginko, pasji trn, ananas, kesten, ekstrakt grožđanih sjemenki i masline
- Kupka u slanoj vodi
- Čajevi od kestena, osljebada i zeleni čaj
- Ne češite otekline i modrice
- Ojačajte imunološki sustav


Napomena

Ukoliko se oteklina ne povlači ili imate mnogo velikih modrica, te ukoliko ste zabrinuti zbog modrica zbog moguće frakture ili su se modrice pojavile bez nekog razloga obavezno posjetite liječnika.