Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Mononukleoza


Opis

Infektivna mononukleoza je virusno oboljenje koje karakterizira umor povezan s groznicom i povišenom tjelesnom temperaturom, otečeni limfni čvorovi, upala grla, a ponekad i pojava žutice. Bolest najčešće zahvaća mlade i mlađe odrasle osobe, a prenosi se slinom, pa se zbog toga naziva i bolest poljupca.

Inkubacija infektivne mononukleoze (vrijeme od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti) traje od dva do šest tjedana. Ovisno o dobi bolest se može očitovati različito teškim kliničkim oblicima, od sasvim laganih, klinički neprepoznatljivih u dobi malog djeteta do teških oblika s visokom temperaturom u mladeži i u odraslih osoba.

Infektivna mononukleoza je moguća, iako posve rijetka, pojava i u odraslih, čak i u osoba starijih od šezdeset godina, a izražena je produženim trajanjem vrućice i dugotrajnim (kroničnim) umorom.

Najčešće se infektivna mononukleoza očituje samo bezbolnim povećanjem jednog ili skupine limfnih čvorova na vratu bez povišene temperature, a tek rijetko kliničkim oblikom obilježenim produženim trajanjem visoke temperature praćene iscrpljenošću i općom slabošću.

Umor, nevoljkost i glavobolja često prethode pojavi glavnih simptoma kao što su povišena temperatura, upala ždrijela i povećani vratni limfni čvorovi. Osip je česta pojava u bolesnika koji su uzimali antibiotike, osobito u onih koji su uzimali amoksicilin i ampicilin.

Pojava osipa je posljedica privremene i prolazne hiperalergijske reakcije, a ne posljedica stvarne alergije na primijenjene antibiotike. U većine bolesnika nastupa potpuno izlječenje, a u rijetkih mogu nastati komplikacije kao opstrukcija ždrijela i dušnika, hemolitička anemija, trombocitopenija, meningoencefalitis, ruptura slezene, teški hepatitis, miokarditis, upala pluća i kronični umor.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje mononukleoze

- Hranite se zdravom, svježom i pretežno biljnom hranom
- Jedite svježe voće i povrće, osobito bogato vitaminom C
- Strogo mirovanje
- Prekinite sa pušenjem i konzumiranjem alkohola i kave
- Pazite na probavu i redovnu stolicu
- Za jačanje organizma koristite artičoku i bazgu
- Čajevi od odoljena, matičnjaka, krijesa, ružmarina i hmelja
- Pijte mnogo soka od grejpa
- Uzimajte kure cinka i selena
- Koristite ginseng, šipak, ružmarin, cimetovac, vitaniju, ehinaceju, zob
- Ojačajte tijelo trljanjem, masiranjem i pranjem u hladnoj vodi
- Kupke u naizmjenično toploj i hladnoj vodi
- Nova generacija jogurta pozitivno utječe na crijevnu floru i potiče proizvodnju antitijela
- Izbjegavajte aktiovnosti koje zahtjevaju veći utrošak energije
- Tehnike opuštanja


Napomena

Prilikom pojave prvih simptoma ili sumnji oboljenja obavezno posjetite liječnika.